8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το “μπλόκο” της Σακελλαροπούλου στην εκτροπή του Αχελώου

Διαβάστε επίσης:

Την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική» τόνισε στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε χθες η ίδια με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού να την προτείνει για την κορυφαία πολιτειακή θέση, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα προτείνεται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Advertisement -

Σήμερα δεν θέλησε να προχωρήσει σε νέες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που την περίμεναν στην έξοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει στο Μεταξουργείο. Χαμογελαστή και ευγενική είπε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι νεότερο σε όσα δήλωσε χθες.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος που συνεδριάζουν στις 10:00 θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγές από την Κουμουνδούρου σημείωναν πως «σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας».

Σήμερα θα τοποθετηθεί επισήμως και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς στις 15:00 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Δεν κρίνουμε τον θεσμό με βάση τα πρόσωπα αλλά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του» ήταν η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ.

Σήμερα το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στις 17:00 θα δοθεί και η απάντηση του ΜέΡΑ25.

«Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει αριστεροφοβία», ανέφεραν κύκλοι της «Ελληνικής Λύσης, η κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 19:00 το απόγευμα.

Ο ρόλος της στα έργα του Αχελώου
Η κ. Σακελλαροπούλου επελέγη να είναι η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία του Συµβουλίου της Επικρατείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε ως μέλος του εισηγήτρια για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου καθώς στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι εισηγήσεις της διαδραμάτισαν ρόλο ώστε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να μπλοκάρει το έργο της εκτροπής.

Γόνος δικαστικής οικογένειας
Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: