8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το μέλλον του Θεσσαλικού Θεάτρου

Διαβάστε επίσης:

«Η θεατρική παιδεία και κουλτούρα της πόλης οφείλει τα μέγιστα στο Θεσσαλικό Θέατρο. Η προστιθέμενη αξία είναι ανάλογη αυτής της αδιάκοπης πνευματικής δραστηριότητας. Έχει κανείς αναλογισθεί πόσο φτωχή θα ήταν η Λάρισα χωρίς την ύπαρξή του;» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Λάρισας κ. Ντίνος Κόκκινος κατά την εκδήλωση (Παρασκευή 10 Ιανουαρίου) του Συνδέσμου που ήταν αφιερωμένη στο παρελθόν, στο παρόν αλλά κυρίως στο μέλλον του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» «συνασπίστηκαν» εν πολλοίς οι πνευματικές δυνάμεις του τόπου που έριξαν τον σπόρο και έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνάρτηση με το Αρχαίο Θέατρο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την προστιθέμενη αξία που μπορούν να παράξουν, δημόσια συζήτηση που μπορεί φυσικά να επεκταθεί και σε όλο το πολιτιστικό φάσμα.

- Advertisement -

Στην εκδήλωση, που έφερε το μότο «Τιμάμε το παρελθόν και οραματιζόμαστε το μέλλον του Θεσσαλικού Θεάτρου», πρώτη ομιλήτρια ήταν η ιστορικός Θεάτρου κ. Θεοδώρα Μουκούλη που έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του «Θεσσαλικού» σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Κυρίαρχη τάση το 1975, την εποχή που ιδρύθηκε το ΘΘ είναι η επιστροφή στη γενέτειρα και η πολιτιστική αποκέντρωση.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα η Αννα Βαγενά αποφασίζει να επιστρέψει στη Λάρισα και μαζί με τον Κώστα Τσιάνο και τον Γιώργο Ζιάκα να ιδρύσουν το ΘΘ, το πρώτο περιφερειακό θέατρο ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα».

Επόμενος ομιλητής ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ντίνος Κόκκινος, που, αφού τόνισε ότι, ένας πνευματικός σύνδεσμος δεν μπορεί να περιορίζεται στο παρελθόν και τις δάφνες του παρά οφείλει να καταθέτει προτάσεις και να κινητοποιεί δυνάμεις κι ότι το μέλλον του Θεσσαλικού Θεάτρου πρέπει να αποτελεί δρόμο συνάντησης με άλλους οργανισμούς, φορείς και θεσμούς της πόλης, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «Το Θεσσαλικό Θέατρο, το Αρχαίο Θέατρο και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μπορούν να μετατρέψουν τη Λάρισα σε μια σύγχρονη θεατρούπολη, έναν πολιτιστικό και τουριστικό πόλο παγκόσμιας εμβέλειας, δίνοντάς της προστιθέμενη αξία, ταυτότητα και διεθνή αναγνώριση».

Ακολούθησε η εισήγηση «Θεσσαλικό και Αρχαίο Θέατρο» από τον γιατρό και γενικό γραμματέα του Συνδέσμου κ. Θωμά Ρετσιάνη που σημείωσε ανάμεσα σε άλλα «Με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου η Λάρισα έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει το αστικό της ύφος. Ή μάλλον όχι την ευκαιρία. Την υποχρέωση. Ακριβώς λόγω του σεβασμού με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το μνημείο και την ταυτότητα της πόλης. Μην ξεχνάμε πως η ταυτότητα μιας πόλης δεν είναι μόνο η κληρονομιά των προγόνων, αλλά και το ύφος-κατεύθυνση που της προσδίδει το παρόν».

Ο δόκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας και υπεύθυνος Τύπου του Συνδέσμου κ. Αλέξης Καλέσης μίλησε για το «Θεσσαλικό Θέατρο και Εκπαίδευση» κι αφού αναφέρθηκε για το θέατρο ως εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μέσο, για το θέατρο στα σχολεία και για το «Θεσσαλικό» και τις άλλες σκηνές ως φορείς εκπαίδευσης, κατέληξε καταθέτοντας τις προτάσεις: «Να δουλέψουμε όλοι μαζί την ιδέα για μετεξέλιξη του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΘΘ σε κανονική Δραματική Σχολή, με έμφαση στο αρχαιοελληνικό θέατρο και δράσεις διεθνούς φεστιβαλικού χαρακτήρα. Συνεργασία με τα Τμήματα Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την επέκταση των θεατρικών σπουδών, πιθανόν και με αγγλόφωνα Προγράμματα. Δημιουργία Δικτύου για το Θέατρο στον Ν. Λάρισας για τη συγκέντρωση, ανάδειξη και τον συντονισμό των επί μέρους θεατρικών Ομάδων και τέλος πρότεινε την πραγματοποίηση φεστιβάλ στο τέλος της σχολικής χρονιάς μαθητικού θεάτρου με διαγωνιστικό και πανελλαδικό χαρακτήρα, στο «Θεσσαλικό», αλλά και στο Β’ Αρχαίο Θέατρο».

Τελευταία εισηγήτρια η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Κυριακή Σπανού που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Η βιωματική σύνδεση με τα μνημεία γίνεται γεγονός όταν μπορούμε να φανταστούμε, να οραματιστούμε τη ζωντανή ιστορία τους και πώς αυτή η ιστορία γίνεται παρούσα στα δικά μας σώματα» για να δώσει τη σκυτάλη στην παράσταση «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», έσοδα της οποίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Νωρίτερα χαιρετίζοντας την εκδήλωση η βουλευτής κ. Αννα Βαγενά αναφέρθηκε σε βιώματά της από τα πρώτα βήματα του Θεσσαλικού Θεάτρου, αλλά και στον δρόμο που άνοιξε και την τεχνογνωσία που μοίρασε το «Θεσσαλικό» που χωρίς αυτό το τοπίο στο ελληνικό θεατρικό στερέωμα θα ήταν διαφορετικό.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας σημείωσε από την πλευρά του ότι «Ως Δημοτική Αρχή, πατώντας στα γερά θεμέλια του παρελθόντος, χτίζουμε το μέλλον με καλά υλικά, με καινοτόμες ιδέες, με εξωστρέφεια, αλλά πάνω απ’ όλα με πίστη στον ρόλο και στην αξία του Θεσσαλικού θεάτρου, στη σημασία του για τη ζωή μας…», ενώ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς τόνισε ότι το Θεσσαλικό είναι ένα ενεργό εργαστήριο παραγωγής πολιτισμού. Ο… οικοδεσπότης, πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Νίκος Καλτσάς καλωσόρισε τους παρευρεθέντες και μίλησε για σύνθεση και συντονισμό δυνάμεων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Νταβέλης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σούλτης, Ντίνος Διαμάντος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Στ. Δασκαλόπουλος, ο πρώην νομάρχης Λουκάς Κατσαρός, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ρούλα Σδρόλια, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, ο διοικητής της ΠΥΛ Ζήσης Μπρούζας, η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Αθανάσιος Καρατόλιας και πολλοί άλλοι.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: