8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Σώστε το Παυσίλυπο -Συνεχίζονται οι αντιδράσεις πολιτών για την ανάπλασή του

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Καρδίτσα οργανωμένων κινήσεων και πολιτών για την ανακατασκευή του πάρκου του Παυσιλύπου από τη δημοτική αρχή Kαρδίτσας. -Oπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους:

- Advertisement -

“Δρομολογείται η ανάπλαση του Παυσιλύπου του πιο ισχυρού ιστορικά τοποσήμου της πόλης. Η προμελέτη έγινε σε ανησυχητικά σύντομο διάστημα, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και διαβούλευση, ως οφειλόταν. Η ανάπλαση αυτή σβήνει το Παυσίλυπο που ξέρουμε, κατασκευάζοντας ένα άλλο αστικό χωρίς καμία αναφορά στις μνήμες του χώρου .

Υδάτινα Στοιχεία
Η προμελέτη προτείνει δαπανηρότατες κατασκευές δύσκολα συντηρήσιμες όπως συντριβάνια και μεγάλης έκτασης κανάλια νερού. Οι κατασκευές αυτές σύντομα θα δείχνουν βρώμικες, παρατημένες και πολυκαιρισμένες. Η ύπαρξη τόσο μεγάλων επιφανειών νερού εγείρει ανησυχίες για αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στην περιοχή. Ο περιμετρικός αύλακας στο νότιο και στο ανατολικό μέτωπο του πάρκου θα αφαιρέσει και θα διασπάσει τον χώρο της πλατείας. Δεν θα είναι πια πλατεία (πλατεία Πλαστήρα), θα είναι δύο διάδρομοι κίνησης εκατέρωθεν του αύλακα.

Δέντρα – πράσινο

Το πράσινο αντί να είναι ελεύθερα απλωμένο στο πάρκο, οριοθετείται περιμετρικά από μεγάλου μήκους τσιμεντένια πεζούλια. Οι τεράστιας έκτασης αποξηλώσεις και εκσκαφές θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο ριζικό σύστημα των δένδρων. Στην προμελέτη δεν υπάρχει γεωπόνος ούτε δασολόγος. Παιδική χαρά Στον χώρο της παιδικής χαράς η προμελέτη τοποθετεί συντριβάνια σημαντικής αναλογικά έκτασης. Ή μικραίνει η παιδική χαρά ή κόβονται δέντρα.

Αναψυκτήριο
Το κυκλικό συντριβάνι διαμέτρου 5μ, μπροστά στο αναψυκτήριο, θα εμποδίζει τις εκδηλώσεις που γίνονται εκεί. Προτείνονται στο προσφάτως ανακαινισμένο κτίριο του αναψυκτηρίου κάθετοι φυτεμένοι τοίχοι και φυτεμένο δώμα χωρίς τις απαραίτητες μελέτες. Παρεμβάσεις υπερβολικές εντός άλσους.

Πολεοδομική διάσταση
Παράλειψη στην προμελέτη είναι πως δεν ασχολήθηκε με τη σύνδεση του πάρκου με την πόλη και το νέο δημαρχείο. Η διάσχιση του πάρκου από Δύση – Ανατολή δεν μελετήθηκε. Χρειάζονται σοβαρές πολεοδομικές μελέτες για να λειτουργήσει η πόλη σωστά και όχι σημειακές επεμβάσεις. Ο Δήμος Καρδίτσας έχει υποχρέωση να παραδώσει το Παυσίλυπο με αναλλοίωτες τις μνήμες, διαχρονικό και καλοφροντισμένο, με ελάχιστες αναγκαίες παρεμβάσεις και επισκευές αλλά και με εκσυγχρονισμούς στις μελλοντικές γενιές της Καρδίτσας.”

Πηγή: thessaliatv.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: