8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών του Αν. Πηλίου στην Π.Ε. Μαγνησίας

Διαβάστε επίσης:

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου, αλλά και τοπικά ζητήματα όπως η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία έθεσαν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη αγρότες από τη Ζαγορά, το Πουρί και την Μακρυράχη.

Η συνάντηση με την κ. Κολυνδρίνη πήρε τη μορφή σύσκεψης, καθώς διήρκησε πάνω από μία ώρα, και έγινε στο πλαίσιο κινητοποίησης που είχαν προγραμματίσει για σήμερα οι αγρότες, με τη διαφορά ότι δεν πραγματοποίησαν τελικά, την μαζική κάθοδο με αγροτικά αυτοκίνητα όπως είχαν αρχικά αποφασίσει.

- Advertisement -

«Οι αγρότες του Πηλίου δεν έχουμε ούτε τα βασικά. Δεν έχουμε οδικό δίκτυο, υγεία και ποιότητα ζωής. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε εξαθλίωση και το 80% των αγροτών χρωστούν, περιμένουμε τις επιδοτήσεις από τον ΕΛΓΑ και για δεύτερη χρονιά είχαμε ζημιά από χαλαζόπτωση» τόνισε ο Θεόδωρος Γεωργαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

«Ένας νέος δεν μπορεί να ζήσει στο Πήλιο γιατί δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη. Οι νέοι αγρότες φεύγουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σε έναν δήμο που είναι εγκαταλειμμένος και ξεχασμένος από την Πολιτεία και την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Γεωργαδάκης, ενώ αναφερόμενος στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ανέφερε ότι έχει πέσει η σκεπή, είναι υποστελεχωμένο από ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχει παιδίατρος και το ασθενοφόρο πότε έχει και πότε δεν έχει πετρέλαιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, τότε θα υπάρξει δυναμική κινητοποίηση όλων των αγροτών της Μαγνησίας, όχι μόνο του Πηλίου».

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη επεσήμανε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και ότι η ίδια ως Αντιπεριφερειάρχης στέκεται αρωγός στην επίλυσή τους, υπερτονίζοντας ότι οι αγρότες αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας.

Ακολούθως τους ενημέρωσε για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για αυτά που θα ξεκινήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα στο Πήλιο, τονίζοντας ότι τα έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ. Ενδεικτικά ανέφερε την κατασκευή γέφυρας στη Ζαγορά, την είσοδο της Ζαγοράς, αντικατολισθητικά και αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εξέλιξη, την ένταξη της υπογειοποίησης δικτύου άρδευσης Πουρί-Μακρυράχη, το κλειστό γυμναστήριο της Ζαγοράς, εργασίες αποκατάστασης θεομηνιών στο Νότιο Πήλιο, ενώ ξεκινούν εργασίες σε οδικά τμήματα του Νομού, όπως ενδεικτικά ανέφερε, Μακρυράχη-Ανήλιο, Καράβωμα-Πουρί και Ζαγορά-Χορευτό. Έτοιμα προς δημοπράτηση έργα όπως οι κάθετοι άξονες Ζαγοράς-Μουρεσίου (Άη-Γιάννης, Μυλοπόταμος, Μούρεσι), έργα στο Δήμο Ζαγοράς προύπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ και στα οδικά τμήματα Καράβωμα-Χάνια, Χάνια-Κισσός.

Επίσης τους ενημέρωσε για το νέο ΕΣΠΑ για το οποίο οι Δήμοι οφείλουν να έχουν έτοιμες μελέτες έργων, προκειμένου να τις καταθέτουν έγκαιρα για πέντε συνολικά θεματικούς άξονες. Σχετικά με την αγροτική οδοποιία που τέθηκε από τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων η κ. Κολυνδρίνη ξεκαθάρισε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.

Σε δηλώσεις της η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «ο αγροτικός κόσμος αποτελεί τον πρωτογενή τομέα της χώρας και άρα έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια και είμαστε συναρωγοί».

Με το πέρας της συνάντησης η κ. Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, προωθώντας παράλληλα και το υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτικών Συλλόγων του Πηλίου.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: