8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή ψηφοφορία στην Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, συζητήθηκε στην πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Όπως αποφασίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει παρών. Ανοικτό είναι εάν θα μιλήσει στην συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας, που θα εξαρτηθεί και από το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός.

- Advertisement -

Θυμίζεται πως μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει γνωστό πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας αλλά και για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τότε κυβερνητικοί κύκλοι απάντησαν πως «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας.

Επιπλέον, κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας».

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία από τους Αμερικανούς εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας επί ελληνικού εδάφους και εντός ελληνικών στρατιωτικών βάσεων. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη βάση της Σούδας και πιο συγκεκριμένα τη χρήση της προβλήτας στο Μαράθι. Επίσης, προβλέπει μεταξύ άλλων τη μερική χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με οριοθέτηση του πλαισίου της αμερικανικής παρουσίας.

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε υψηλή τεχνολογία, όπως π.χ. στη χρήση των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών (UAV), τα οποία επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι ο ρόλος τους καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός σε περίπτωση που υπάρξει ένταση στην περιοχή. Επίσης, προβλέπεται η από κοινού εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συμφωνία είχε γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: