8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Υεμένη: 31 άμαχοι νεκροί από αεροπορική επιδρομή

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Δεκατρείς άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά σαουδαραβικού πυροβολικού tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis
Φωτό αρχείου

Τουλάχιστον 31 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην Υεμένη σε αεροπορικά πλήγματα, την επομένη της συντριβής ενός σαουδαραβικού μαχητικού αεροσκάφους του στρατιωτικού συνασπισμού υπό το Ριάντ, που πολεμά τους αντάρτες στη χώρα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το μέτωπο, 31 άμαχοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αλ Χαϊτζά» έγινε γνωστό από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

- Advertisement -

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης υποστήριξαν ότι κατέρριψαν το μαχητικό της Σαουδικής Αραβίας χθες το βράδυ.

Μια τέτοια συντριβή αεροσκάφους του συνασπισμού υπό το Ριάντ είναι σπάνια μετά την έναρξη το 2014 του πολέμου στην Υεμένη.

Το αεροσκάφος τύπου Tornado κατέπεσε στις 23.45 τοπική ώρα την Παρασκευή στην επαρχία Τζαούφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του συνασπισμού, ο Σαουδάραβας Τούρκι αλ Μαλίκι, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

O ίδιος δεν διευκρίνισε τα αίτια της πτώσης ούτε την τύχη του πληρώματος. Σύμφωνα με τον αξιωματικό, το αεροσκάφος συνέδραμε από αέρος τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης.

Όπως μετέδωσε, το τηλεοπτικό δίκτυο al-Massira, όργανο των ανταρτών, οι Χούτι «κατέρριψαν ένα αεροσκάφος τύπου Tornado με τη βοήθεια ενός πυραύλου εδάφους-αέρος».

«Ο ουρανός της Υεμένης δεν είναι ένας χώρος για να κάνει κανείς βόλτα, ο εχθρός πρέπει να το σκέφτεται πολύ» πριν, προειδοποίησε μιλώντας στο δίκτυο ο Γέχια Σάρεε, ένας εκπρόσωπος τύπου των Χούτι.

Μετά τη συντριβή, το al-Massira έκανε λόγο για πολλαπλά πλήγματα του στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον της αλ Χαϊτζά, περιοχής που ελέγχεται από τους αντάρτες στην επαρχία Τζαούφ, όπου οι κάτοικοι είχαν «συγκεντρωθεί γύρω από τα συντρίμμια του καταρριφθέντος αεροσκάφους».

Οι αντάρτες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά.

Σε ένα νέο ανακοινωθέν, ο συνασπισμός υπό το Ριάντ παραδέχθηκε «το ενδεχόμενο παράπλευρων απωλειών» κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης «έρευνας και διάσωσης» στην περιοχή της συντριβής.

Η Λιζ Γκράντε, η συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Υεμένη, κατήγγειλε τα «φρικτά πλήγματα».

«Όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέρη που προσφεύγουν στη βία έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους αμάχους. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη αυτής της σύρραξης, οι πρωταγωνιστές δεν το σέβονται αυτό, είναι σοκαριστικό» επισήμανε η αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους, οι Χούτι προέβαλαν πλάνα που, όπως υποστηρίζουν, είναι εκείνα της ρίψης του πυραύλου και της στιγμής όπου το αεροσκάφος πλήττεται και συντρίβεται έχοντας τυλιχθεί στις φλόγες.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ένας εκπρόσωπος τύπου των Χούτι, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ έγραψε ότι «η καταστροφή του αεροσκάφους είναι ένα σκληρό πλήγμα τον εχθρό και μαρτυρά τη σημαντική βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων» των ανταρτών.

Εάν επιβεβαιωθεί η ανάληψη ευθύνης από τους Χούτι, αυτό θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση του οπλοστασίου των ανταρτών, που κατηγορούνται ότι παίρνουν όπλα από το Ιράν, το οποίο λέει ότι τους στηρίζει πολιτικά και όχι στρατιωτικά.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: