8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη Κώστα Τσιάρα: «Επαναληπτικές εκλογές το 2023»

Διαβάστε επίσης:

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εργαλειοποίηση ενός διεθνούς σκανδάλου που αφορά κυρίως τις αθέμιτες μεθόδους των επιχειρήσεων στον χώρο του φαρμάκου, σκόπευε να ανοίξει ηθικές «πληγές» στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ως κυβέρνηση, όμως, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος”, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην «Ε».

- Advertisement -

Ο κ. Τσιάρας σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, ξεκινώντας από την εκλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, «με ευρύτατη πλειοψηφία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ορθότητα της επιλογής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για να υπογραμμίσει πως «η ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Μια εποχή στην οποία το πνεύμα της συναίνεσης μπορεί να κυριαρχεί έναντι των αχρείαστων διαιρέσεων και η συνεργασία έναντι των περιττών αντιπαραθέσεων».

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο σημειώνει πως «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να απενεργοποιηθεί η νάρκη της απλής αναλογικής».

Για τον νέο Ποινικό Κώδικα σημειώνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ακόμα νωρίς να αξιολογήσει κανείς συνολικά τα αποτελέσματα που παράγει ο νέος Ποινικός Κώδικας» και προαναγγέλλει τη βούληση της κυβέρνησης «να συστήσει μια Ομάδα Εργασίας στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα αναλάβει το έργο παρακολούθησης της εφαρμογής των νέων Κωδίκων».

Τέλος ο κ. Τσιάρας, με αφορμή το κτιριακό πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας εκφράζει την αισιοδοξία του πως «σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες προκειμένου να μην δούμε ποτέ ξανά αντίστοιχες εικόνες ντροπής».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Τσιάρα, έχει ως εξής:

  • Κύριε Τσιάρα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από δύο βασικές πολιτικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • «Στη ψηφοφορία στη Βουλή, η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μια εξαίρετη δικαστικός, μια σπουδαία προσωπικότητα, εκλέχθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ορθότητα της επιλογής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Μια εποχή στην οποία το πνεύμα της συναίνεσης μπορεί να κυριαρχεί έναντι των αχρείαστων διαιρέσεων και η συνεργασία έναντι των περιττών αντιπαραθέσεων. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνούμε. Κυρίως, γιατί, ειδικά στις παρούσες συγκυρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, η σύγκλιση στο πρόσωπο της νέας Προέδρου αντικατοπτρίζει την ενότητα όλων των Ελλήνων».

  • Η δεύτερη αφορά επίσης σε απόφαση της κυβέρνησής σας, να προχωρήσετε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ενδεχομένως να απαιτηθούν διπλές εκλογές.
  • «Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να απενεργοποιηθεί η νάρκη της απλής αναλογικής. Ένα εκλογικό σύστημα που νομοθέτησε η προηγούμενη πλειοψηφία για να εκβιάσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και η οποία, αν εφαρμοστεί, υπονομεύει την προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδεικνύουν σε αυτό το μείζον διακύβευμα κομματική μικροψυχία. Σήμερα, δεν διαφαίνονται οι αναγκαίες συναινέσεις στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος εξασφαλίζει ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα και ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης.

Και αυτό γιατί είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει πραγματικά πως θα μπορεί στο τέλος της τετραετίας να είναι πρώτο κόμμα. Φέρει, επομένως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την ευθύνη να εξηγήσει με πειστικότητα στους πολίτες γιατί επιβάλλει ένα αδιέξοδο, στο οποίο θα βρεθεί η χώρα μας στο τέλος της τετραετίας.

Εν κατακλείδι, εφόσον ο νέος εκλογικός νόμος της νέας κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3, είναι προφανές ότι η απλή αναλογική δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης, οδηγώντας σε επαναληπτικές εκλογές το 2023».

  • Αναλαμβάνοντας καθήκοντα δηλώσατε μεταξύ άλλων ότι η δικαιοσύνη «δεν είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων», αλλά προς το παρόν βλέπουμε να κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την εμπλοκή εισαγγελικών λειτουργών και πολιτικών σε μείζονες υποθέσεις, όπως της Novartis.
  • «Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση προέταξε την επάνοδο στη «θεσμική κανονικότητα». Τόσο εγώ ως υπουργός όσο και ο υφυπουργός κ. Κράνης, με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου μας, αποφύγαμε οποιαδήποτε δήλωση η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως υπόδειξη ή παραίνεση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς για μια υπόθεση που τα προηγούμενα χρόνια ταλαιπώρησε τόσο την κοινή γνώμη όσο και την ίδια τη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εργαλειοποίηση ενός διεθνούς σκανδάλου που αφορά κυρίως τις αθέμιτες μεθόδους των επιχειρήσεων στον χώρο του φαρμάκου, σκόπευε να ανοίξει ηθικές «πληγές» στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ως κυβέρνηση, όμως, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Οι δικαστικοί λειτουργοί θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους απολαμβάνοντας πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία και η Βουλή θα ασκήσει πλήρως τα ανακριτικά της καθήκοντα όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής».
  • Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης έχετε αποτιμήσει τα αποτελέσματα των αλλαγών του νέου Ποινικού Κώδικα ή είναι ακόμη νωρίς; Για κάποια άρθρα είχατε διαφωνήσει…
  • «Βρισκόμαστε μόλις 6 μήνες μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που τέθηκαν σε ισχύ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε τροποποιήσεις των αμφιλεγόμενων διατάξεων που είχαν προκαλέσει την κοινή γνώμη και οδηγούσαν σε πρόωρη αποφυλάκιση ειδεχθείς εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να βρεθούν εκτός φυλακών ακόμη αμετανόητοι τρομοκράτες, αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο των ποινών καθιστώντας δυσχερέστερη τη δυνατότητα θεμελίωσης αιτήματος αποφυλάκισης. Παράλληλα, διορθώθηκαν προς το αυστηρότερο οι διατάξεις περί ρίψης μολότοφ, με σκοπό την αποτροπή φαινομένων βίας και ανομίας που σημειώνονταν στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ακόμα νωρίς να αξιολογήσει κανείς συνολικά τα αποτελέσματα που παράγει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ωστόσο, βούληση της κυβέρνησης είναι να συστήσει μια Ομάδα Εργασίας στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα αναλάβει το έργο παρακολούθησης της εφαρμογής των νέων Κωδίκων. Έργο της ομάδας αυτής, την οποία θα αποτελούν εγνωσμένου κύρους καθηγητές, δικαστές και δικηγόροι θα είναι να εντοπιστούν έγκαιρα ενδεχόμενες αστοχίες που προκαλούν δυσλειτουργίες στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας».

  • Παραμένει μείζον θέμα η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης…
  • «Δεν τρέφουμε αυταπάτες πως θα μπορούσαμε με το «άγγιγμα του Μίδα» να μεταμορφώσουμε το δικαστικό μας σύστημα από τη μία μέρα στην άλλη. Ούτε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις χρόνιες παθογένειες με ένα μαγικό ραβδί.

Εργαζόμαστε όμως συστηματικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχουμε εισάγει τον νέο θεσμό της Διαμεσολάβησης που φιλοδοξούμε πως θα απορροφήσει έναν μεγάλο όγκο αστικών και εμπορικών διαφορών, οι οποίες μπορούν να επιλυθούν συναινετικά από τα εμπλεκόμενα, χωρίς να είναι απαραίτητη η κρίση των δικαστών. Παράλληλα, έχουμε προτεραιοποιήσει την επέκταση της μηχανοργάνωσης στα ελληνικά δικαστήρια και την ταχύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογιών με εμβληματικά έργα, όπως το ΟΣΔΔΥ ΠΠ, που θα επιτρέψει στους δικαστές να κάνουν ταχύτερα και ευκολότερα το έργο τους, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των αποφάσεών τους. Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα εισαχθούν νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα επιταχύνουν την πολιτική δίκη, χωρίς υπαναχωρήσεις στην προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, και θα επιφέρουν απτά αποτελέσματα για τον μέσο Ελληνα πολίτη, ο οποίος σήμερα ταλαιπωρείται από αέναες καθυστερήσεις ενός αναποτελεσματικού συστήματος.

Υλοποιώντας αυτό το σχέδιο, φιλοδοξούμε σε λίγα χρόνια να δημιουργήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για την ελληνική δικαιοσύνη, οικοδομώντας μεθοδικά ένα φιλικό περιβάλλον τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν παραγωγικά επενδυτικά σχέδια».

  • Παρεμβήκατε, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα του νομικού κόσμου της περιοχής εξαγγέλλοντας το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης Δικαστικών Μεγάρων, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • «Είχα ήδη δεσμευτεί πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προβεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να επιλυθούν τα χρόνια κτιριακά προβλήματα στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Το ποτήρι ξεχείλισε έπειτα και από τις πρόσφατες εικόνες του πλημμυρισμένου Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, που δεν περιποιούν τιμή για το δικαστικό σύστημα μιας χώρας που θέλει να ονομάζεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Ικανοποιώντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με τον Κώστα Αγοραστό, αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες και να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του ΤΑΧΔΙΚ την άμεση χρηματοδότηση της μελέτης του έργου, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αισιοδοξούμε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες προκειμένου να μην δούμε ποτέ ξανά αντίστοιχες εικόνες ντροπής».
    Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα
    ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: