8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Την Παρασκευή η κρίσιμη «μάχη» για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Διαβάστε επίσης:

tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Συζητήθηκε η υπόθεση Θάνου στο ΣτΕ

Την Παρασκευή (10/1) θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι σε σχέση με τις περικοπές τις οποίες υπέστησαν για την περίοδο 2011-2019 λόγω των μνημονιακών νόμων, πλην του νόμου Κατρούγκαλου.

Το ΣτΕ θα κρίνει την προσφυγή του ίδιου του ΕΦΚΑ, τον περασμένο Νοέμβριο, αναφορικά με τη συνταγματικότητα των μνημονιακών παρεμβάσεων στις συντάξεις, πλην βασικά εκείνων του νόμου Κατρούγκαλου οι οποίες επιδικάστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

- Advertisement -

Να σημειωθεί πως οι αποφάσεις του ΣτΕ για την προσφυγή του ΕΦΚΑ δεν θα ληφθούν την Παρασκευή (10/1), αλλά τους επόμενους μήνες.

Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μία πληρωμή δόση αναδρομικών εντός του 2020 ως δώρο από τη στιγμή βέβαια που το θέμα κλείσει οριστικά υπέρ των συνταξιούχων.

Τα αναδρομικά

Κεντρικό αίτημα του ΕΦΚΑ είναι να κριθεί η συνταγματικότητα των διατάξεων που περιέκοψαν συντάξεις και κατάργησαν επιδόματα δώρων και αδείας.

Σε περίπτωση που κριθούν συνταγματικές οι περικοπές τότε θα αναιρεθεί η απόφαση που είχε πάρει το ίδιο το δικαστήριο το 2015 και δικαίωνε τους συνταξιούχους.

Μάλιστα, αρκετές πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους, και μάλιστα εντόκως.

Τα αναδρομικά που κρίνονται στις 10-1-2020 στο ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015:

– μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

– μείωση κατά 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

– μείωση στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ κατά 10%-20%.

– πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.

Η αγωγή που επέλεξε ο ΕΦΚΑ για να προσφύγει στο ΣτΕ έγινε από 46 συνταξιούχους του ΟΤΕ, οι οποίοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Αναλυτικότερα:

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν μειωθεί ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν έξτρα μειώσεις στην επικουρική, καθώς και μείωση 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Σε περίπτωση που κριθούν αντισυνταγματικές και δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, θα προωθηθεί η καταβολή των αναδρομικών αλλά μόνο για το 10μηνο. Από την προηγούμενη, δηλαδή, απόφαση του ΣτΕ, τον Ιούλιο του 2015 ως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το Μάιο του 2016.

Η απόφαση

Μετά την εκδίκαση της 10ης Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν Διασκέψεις των Συμβούλων ενώ η απόφαση αναμένεται 2-3 μήνες αργότερα.

Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως ακόμα και γι’ αυτό το 10μηνο το κόστος των επιστροφών αγγίζει τα 4 δισ.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων κυμαίνονται από 660 έως 7.218 ευρώ.

Τα λιγότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν μόνο την 13η και 14η σύνταξη, ενώ τα περισσότερα διεκδικούν οι διπλοσυνταξιούχοι, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου κ.λπ.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: