8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σπ. Λάππας: Το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια

Διαβάστε επίσης:

Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα το «λουστεί» το Προσφυγικό και τις συνέπειές του. Στην αρχή έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν άνοιξε τα σύνορα, έφταιγε ο Βίτσας, η Χριστοδουλοπούλου και ο Μουζάλας, που δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού προς την Ευρώπη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ένα διαρκές και απίστευτο «κατηγορώ» και στεντόριες καταγγελίες διαρκώς και αδιαλείπτως επί 4 χρόνια, αλλά και προεκλογικά από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη που υπόσχονταν τη λύση του προβλήματος μόλις αυτοί, οι «άριστοι», οι «ικανοί», οι φορτωμένοι αριστεία και αρεστούς είχαν τα όπλα, γιατί έλεγαν ότι διέθεταν τη γνώση που δεν διέθετε κανένας στον Σύριζα. Τώρα πέντε χρόνια ψεύδους και καταγγελιών, τι λέει η ΝΔ, η κυβέρνησή της και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Στην αρχή ο Χρυσοχοϊδης μίλησε «για πολύ καλή διαχείριση», μετά η κυβέρνηση ανακάλυψε τα γεωπολιτικά αίτια και όταν τα πράγματα στα νησιά έφτασαν στο απροχώρητο και ήρθαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα, ευθύνεται ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ,…. και πάει λέγοντας.

- Advertisement -

*του Σπύρου Λάππα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Καρδίτσας, τομεάρχη Δικαιοσύνης

Η ΝΔ θα πρέπει να καταλάβει ότι τώρα είναι κυβέρνηση και θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει φαντάσματα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει λύσεις και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο. Λύσεις προς όφελος των προσφύγων – μεταναστών, αλλά και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τις κυβερνήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και από όλους τους ανθρώπους ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και αποτελεί φυσική συνέπεια των πολεμικών συρράξεων. Η προσφυγιά έχει αιτία γενεσιουργό, που δεν είναι άλλη από τον πόλεμο και τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Η αντίδραση πρέπει να γίνει απέναντι στον πόλεμο και σε όσους τους ξεκινούν και τους συντηρούν καταστρέφοντας χώρες και κοινωνίες, φτωχοποιούν ολόκληρους λαούς και καταστρέφουν πολιτισμούς και έργα τέχνης, και όχι απέναντι στα θύματα του πολέμου που εγκαταλείπουν τις εστίες και τις πατρίδες τους που οι «μεγάλοι» μετέτρεψαν σε νεκροταφεία και ατέλειωτα νοσοκομεία, που και αυτά ακόμα βομβαρδίζονται. Και τι κάνουν οι άνθρωποι (γέροι, μάνες με τα μωράς τους, παιδιά που δεν μορφώνονται) για να γλιτώσουν τουλάχιστον τις ζωές τους; Απλά ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ, όπως έκαναν οι Έλληνες τα περασμένα χρόνια και γέμισαν την οικουμένη από ελληνικό στοιχείο, άρα γνωρίζει ο έλληνας τι θα πει ξενιτιά για την έζησε στο «πετσί» του, χάνοντας συγγενείς και το βιός τους. Γνωστά πράγματα. Ποιοι όμως κάνουν τους πολέμους και μάλιστα μακριά από τις χώρες τους χωρίς θύματα και καταστροφές. Είναι οι μεγάλες-κυρίαρχες χώρες, που αφού ρημάζουν, σφάζουν, καταστρέφουν και ερημώνουν χώρες και αφαιρούν τους ενεργειακούς τους πόρους, έρχονται στη συνέχεια και φιλειρηνικοί (τι ντροπή!!!) αναλαμβάνουν να ανοικοδομήσουν τις χώρες που ρήμαξαν. Όμως για τον θάνατο, τον πόνο και το αίμα δεν θα πληρώσει κανένας; Διαρκές το ερώτημα, διαρκές όμως και αναπάντητο. Κάποτε θα απαντηθεί και κάποιοι θα πληρώσουν. Άρα αν πρέπει κάτι να κάνουμε ως ΑΝΘΩΠΟΙ είναι ορθώσουμε ανάστημα και με μαζικά κινήματα για την ειρήνη(το περιστέρι δεν δίδαξε τίποτα τον άνθρωπο, τον διδάσκει διαρκώς το αρπακτικό και αχόρταγο τέρας), την κλιματική κρίση και όχι να τους επιτρέπουμε να γεμίζουν μίσος σ’ αυτούς που το μόνο που αξιώνουν είναι αισθήματα ανθρωπισμού και φιλοξενίας, τουλάχιστον από τους Έλληνες και την Ελλάδα. Που γνώρισε και γνωρίζει τι σημαίνει ξενιτιά, πόνος ξενιτεμού, πόνος μοναξιάς και φτώχιας. Που γνωρίζει δηλαδή τι θα πει ΑΘΝΡΩΠΟΣ.

Το 2016 χτύπησε την πόρτα το προσφυγικό και στον δικό μας νομό. Ήταν αδιαμφισβήτητη η φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία των Λουτρών Σμοκόβου αλλά και η πρωτοβουλία τοπικών μελών του Δικτύου Αλληλεγγύης οι οποίοι φιλοξένησαν σε ιδιωτικό χώρο 6 οικογένειες προσφύγων, μέχρι να βρεθεί και να ετοιμαστεί ένα κέντρο φιλοξενίας. Η άφιξη 400 προσφύγων σε προσωρινή δομή φιλοξενίας στην πρώην Σχολή Αστυφυλάκων και σε άλλους χώρους που είχαν προταθεί ματαιώθηκαν, έπειτα από τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Η περιοχή μας έγινε χώρος υποδοχής των προσφύγων με αισθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα θύματα του πολέμου από τους περισσότερους συμπολίτες μας, χωρίς να λείπουν οι ξενοφοβικές αντιδράσεις, ευτυχώς λίγων, από την τοπική κοινωνία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ άργησε πάρα πολύ να κατανοήσει, αλλά και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα. Βιάστηκε στην κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του, (χρειάστηκε μόνο 6 μήνες και 7 μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και να το επαναφέρει), καθυστέρησε να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και την στέγαση τους στην ενδοχώρα. Πίστευε ότι η Αστυνομία μπορεί να είναι αρμόδια για τα πάντα, όπως και για τη σωφρονιστική πολιτική και το προσφυγικό. Φρόντισε να αφήσει στο περιθώριο πρόσφυγες και μετανάστες, αποκλείοντας πολλές κατηγορίες από την απόδοση ΑΜΚΑ με αποτέλεσμα να είμαστε ήδη μάρτυρες επειγόντων περιστατικών που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία των Ελλήνων πολιτών) και προσφυγόπουλα να μη μπορούν να νοσηλευτούν και να πάνε σχολείο. Υποσχέθηκε την επιτάχυνση των διαδικασιών αιτούντων ασύλου, υποσχέθηκε την στελέχωση της υπηρεσίας Ασύλου, υποσχέθηκε ότι θα φυλάξει τα «θαλάσσια σύνορα», υποσχέθηκε να σφραγίσουν τον Έβρο και στην θάλασσα να κλείσουν τα σύνορα, υποσχέθηκε να βάλει τάξη στην κακοδιαχείριση κονδυλίων από το ΣΥΡΙΖΑ. ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ, ΨΕΜΑΤΑ βλαπτικά για την κοινωνία και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η Μόρια με 3.500 πρόσφυγες ήταν κόλαση, σήμερα με 19.500 πρόσφυγες …σιωπή τάφου. Συγχαρητήρια, οι άριστοι και εδώ μίλησαν και τι είπαν: όχι πάσχουν και από τύφλωση και από κώφωση. Και πληρώνει η ελληνική κοινωνία το κράμα ανοησίας και οίησης των αρίστων. Η κατάσταση στα νησιά τείνει να χαρακτηριστεί αβίωτη και εκτός ελέγχου. Απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα και μετεγκατάστασή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν χωράνε άλλες παλινωδίες και καθυστερήσεις από την κυβέρνηση και σε αυτό πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και ειδικά οι κατά τόπους Δημοτικές Αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην «χαϊδεύουν» ακραία αυτιά για λίγους ψήφους.

Πώς μετά από 5 χρόνια προπαγάνδας ΚΑΤΑ του προσφυγικού, μπορεί η ΝΔ να πείσει τους ψηφοφόρους της; Όταν καθημερινές δηλώσεις στελεχών της επιδεινώνουν την κατάσταση με τις τοποθετήσεις τους μιλώντας για «εισβολείς» που θα μας «αλλοιώσουν»; Ξενοφοβικοί σύλλογοι που δηλώνουν ότι θα μολυνθούν, τοπικοί άρχοντες που φοβούνται μην υποστεί πλήγμα ο τουρισμός της περιοχής τους, γαλάζια στελέχη που δεν ήθελαν να εγκατασταθούν 100 ασυνόδευτα παιδιά στα Μελίσσια, θέσεις ακροδεξιών υπουργών που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου και δηλώνουν ότι πρόσφυγες και μετανάστες «δεν δικαιούνται καμιά ανθρωπιστική βοήθεια», απάνθρωπες δηλώσεις γι’ αυτούς που χάθηκαν στο Ιόνιο, περιφερειάρχες και βουλευτές να λαϊκίζουν. Τώρα τα λούζονται. Και αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βγει να καταδικάσει, να συγκρατήσει και να φέρει σε τάξη τους υπουργούς της ακροδεξιάς αντίληψης για το προσφυγικό. Ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει υποτίθεται αλληλεγγύη από Ευρωπαίους, αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και με τα γαλάζια στελέχη του. Αν πρώτα η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αλλάξει στάση, θα συνεχίζεται το εκρηκτικό κλίμα τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Παίζει ρόλο η γραμμή της κάθε κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε η αλληλεγγύη ενώ στην κυβέρνηση της ΝΔ επικρατεί ο φόβος μόλυνσης των γηγενών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να αντιστέκονται, να διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών στις περιοχές τους και να τραυματίζουν το κλίμα αλληλεγγύης.

Ο δημοκρατικός κόσμος στον τόπο μας, πρέπει να αντισταθεί και να απομονώσει αποφασιστικά όλες τις ακραίες φωνές. Η ΝΔ επιστρέφει στις αποτυχημένες πρακτικές μαζικής κράτησης που εφαρμόστηκαν την τριετία 2012-2014. Είμαστε αντίθετοι στα κλειστά κέντρα, που προτείνει η ΝΔ, τα οποία μετατρέπονται σε δεκάδες γκέτο και υπεράριθμες φυλακές ανά την επικράτεια, δημιουργώντας εκρηκτικές συνθήκες τόσο για τους υπεράριθμους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Αποτελούν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που μέσα κλείνουν ανθρώπους ενώ παράλληλα θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, τόσο ως προς την κράτηση η οποία από έσχατο μέτρο που ήταν -η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες όχι στις ελάχιστες εγγυήσεις τους αλλά είχε δημιουργήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις- τώρα πάμε σε μια λογική γενικευμένης κράτησης. Με τα κλειστά κέντρα, παραβιάζεται κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονούν κινδύνους όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα κρατούνται εκεί, πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, νοσηλευτές, γιατρούς, φύλακες. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε δομή φιλοξενίας κλειστού τύπου είτε στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας είτε σε άλλη περιοχή και δεν θα επιτρέψουμε φυλακές ανήμπορων ανθρώπων, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική αυτών των δομών που στην πραγματικότητα αποτελούν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το τι θα γίνουν, χωρίς καμία ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία.
Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους μεριμνώντας παράλληλα για την διαμονή τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα βρίσκοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της ΝΔ, έτσι και τώρα η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση και επέκταση των προγραμμάτων ESTIA, PHILOXENIA, HELIOS, για την στέγαση προσφύγων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να προωθηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και ένταξης παιδιών στην εκπαίδευση και στη γλωσσομάθεια. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να στηριχτούν και να έχουν την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας καθώς εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες στους πρόσφυγες – μετανάστες και ομαλή αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία.
Η ΝΔ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση του προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η πίεση στην Ευρώπη με κάθε τρόπο – και όχι με ευχολόγια και δηλώσεις – για δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ξεφεύγοντας από την λογική του Ορμπαν και του Σαλβίνι. Είναι ευθύνη του κράτους και των Δήμων να εντάξουν στην πολιτική τους τον σχεδιασμό του προσφυγικού ζητήματος και την ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τον πρόσφυγα – μετανάστη και θα αγωνίζεται για τα δικαιώματά σε συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης, και όλοι οι λαοί της Νότιας Μεσογείου, κυρίως Ελλάδα και Ιταλία σε όλα τα φόρα και επιτροπές της ΕΕ να θέσουν με δικαίωμα βέτο το ζήτημα να ξεκαθαριστεί εδώ και τώρα, να τερματιστεί η ανοχή στις χώρες Βίζεγκραντ που ενώ δεν δέχονται ούτε έναν (αριθμητικό 1)πρόσφυγα παίρνουν τα πλουσιοπάροχα πακέτα από της ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Όμως και αυτό για να επιτευχθεί απαιτεί στρατηγική, που η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν, και δεν φαίνεται να θέλουν να αποκτήσουν στο ορατό μέλλον. Γι αυτό θα πληρώσουν βαρύ πολιτικό τίμημα για την τακτική τους. Το δράμα είναι ότι μαζί τους θα πληρώσει και η ελληνική κοινωνία τα ελλείμματά τους. Και αυτό είναι άδικο, πολύ άδικο.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: