8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε «ρυθμούς» μεγάλων έργων η θωράκιση της Θεσσαλίας

Διαβάστε επίσης:

Σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση βρίσκεται η αποκατάσταση της Θεσσαλίας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία «Daniel», κάτι που φάνηκε περίτρανα από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή, αλλά και από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε. Ηδη μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν διατεθεί 310 εκατ. ευρώ για αγροτικές αποζημιώσεις, 180 εκατ. ευρώ από την κρατική αρωγή, 237 εκατ. ευρώ στην Αυτοδιοίκηση, ενώ εκτελούνται έργα υποδομής ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

- Advertisement -

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ

Οπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, η κυβέρνηση με την πολιτική της αποδεικνύει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας, διευκρίνισε, όμως, ότι αυταπατάται όποιος νομίζει ότι το πρόγραμμα ανασυγκρότησης μπορεί να το εφαρμόσει η κυβέρνηση με ένα «μαγικό ραβδί» από τη μια στιγμή στην άλλη. «Στόχος μας είναι μέσα από το σχέδιο ΥΔΩΡ 2.0 για τις αρδευτικές υποδομές της χώρας μας να εξασφαλίσουμε τις ευνοϊκότερες συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνική συνοχή των αγροτικών μας περιοχών, στο εισόδημα των παραγωγών μας, αλλά και στην επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας μας. Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί επομένως την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον. Με σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει διαχρονικά και με απόλυτη συνέπεια ένα στοχευμένο πρόγραμμα που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ των έργων που παρουσιάστηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία είναι:

  • Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Πρόκειται για ένα έργο άρδευσης εκτάσεων 19 χωριών και οικισμών από τον νομό, συνολικού μήκους 685 χλμ. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα, ήτοι το σύνολο της έκτασης που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το ανωτέρω έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Καναλίων, Παλαιοκκλησίου, Καρδίτσας, Ρούσσου, Αρτεσιανού, Κρύας Βρύσης, Γεωργικού, Μητρόπολης, Φράγκου, Φαναρίου, Λωξάδας, Μακρυχωρίου, Σταυρού, Προδρόμου και Μυρίνης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
  • Αρδευτικό δίκτυο Υπερεία Λάρισας – Ορφανά Καρδίτσας. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 80.148.358 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Είναι ένα έργο που καλύπτει περίπου 74.300 στρέμματα συνολική έκταση και περιλαμβάνει 11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7,000 μ³ 11,500μ³), 11 αντλιοστάσια (52 αντλίες) και περίπου 325 χλμ. αγωγούς δικτύου.
  • Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Πουρνάρι – Αμπελάκια του Νομού Λαρίσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει 10.969.698 ευρώ και αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος επί του ρέματος Λιβαδόρεμα, το οποίο εκβάλλει στον Πηνειό και των αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού.
  • Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος του Νομού Λαρίσης. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 21.185.000 ευρώ. Αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος επί του ρέµατος Πουρί.
  • Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Δελέρια – Χείμαρρος Μπεγδένι. Αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός ταμιευτήρα νερού και των συνοδών αυτού έργων που είναι ο αγωγός μεταφοράς του νερού, το αρδευτικό δίκτυο και οι αναγκαίες οδοί πρόσβασης, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί ο 2ος Ταμιευτήρας Γλαύκης Νομού Λαρίσης και ο Ταμιευτήρας Καστρίου Δήμου Λακέρειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 27 εκατ. ευρώ.
  • Υπογειοποίηση και εκσυγχρονισμός δικτύου αρδευτικών γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Σελλανών Νομού Καρδίτσας. Αφορά την υπογειοποίηση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου.
  • Κατασκευή αρδευτικού δικτύου Νομού Τρικάλων. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 13,1 εκατ. ευρώ και το έργο αφορά την κατασκευή υπόγειων αγωγών συνολικού μήκους 255.230 μέτρων σε αγροκτήματα στους 4 δήμους του νομού Τρικάλων (Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας).
  • Υπολειπόμενες εργασίες και αποπεράτωση του φράγματος Ληθαίου.
  • Κατασκευή φράγματος Νεοχωρίτη Δήμου Φαρκαδόνας με ταμιευτήρα 32 εκατ. κυβικών μέτρων και αρδευόμενη έκταση συνολικά 270.000 στρέμματα, έναντι γεωργικής γης 462.500 στρεμμάτων (μελλοντικό έργο).
  • Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην Ξεριά Αλμυρού του Νομού Μαγνησίας. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή τεχνικών έργων για τη συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Οπως τονίστηκε, πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών και επαναδημοπράτηση του έργου.
  • Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από λιμνοδεξαμενή Ξεριάς Αλμυρού του Νομού Μαγνησίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3.558.800 ευρώ και αφορά την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από τη λιμνοδεξαμενή Ξεριά προς την Ευξεινούπολη και τον Αλμυρό του Δήμου Αλμυρού και ο οποίος θα εξυπηρετεί τοπικές ανάγκες άρδευσης.

(ΠΗΓΗ: ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ)

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: