8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε ποιες περιοχές στο Νομό Καρδίτσας έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Διαβάστε επίσης:

Στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, προχωράει το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

- Advertisement -

Μετά την επέκταση των αντικειμενικών, ο συνολικός χάρτης της Ελλάδας, με το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών θα ανέρχεται σε 13.970, καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας και σε αυτές θα προστεθούν οι προαναφερόμενες 3.754 νέες εντάξεις.

Στον Νομό Καρδίτσας εντάσσονται περιοχές όπως είναι τα Λουτρά Σμοκόβου, η Λουτροπηγή, το Μαυρομμάτι, το Βλάσι κ.ά.

Στον Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα ισχύσουν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι κ.λπ.

Στις αλλαγές που προωθούνται είναι να υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες βάσει ενός νέου αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλα δεδομένα πέραν της κατώτατης τιμής ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει το ακίνητο.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Περιουσίας πρόσφατα παρουσίασε στους 300 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας ακινήτων την ειδική εφαρμογή «Πληροφοριακό Σύστημα Καθορισμού Τιμών Εκκίνησης Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων». Μέσω αυτής οι εκτιμητές θα αναγράψουν την προτεινόμενη τιμή ζώνης για τα ακίνητα των περιοχών που έχουν αναλάβει να εξετάσουν, καθώς και την αντίστοιχη αξία των οικοπέδων.

Στην εφαρμογή αυτή απεικονίζονται όλα τα σημεία της επικράτειας όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτά καθορίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Τα σημεία αυτά έχουν «κλειδώσει» και πάνω στις 3.754 νέες περιοχές δουλεύουν οι εκτιμητές προκειμένου να προτείνουν τις νέες τιμές ζώνης και τις αξίες των οικοπέδων.

Τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι εκτιμητές για κάθε ακίνητο που εξετάζουν είναι μεταξύ άλλων τα εξής: η κατηγορία του (διαμέρισμα, μονοκατοικία, μεζονέτα κ.λπ.), το έτος κατασκευής, η επιφάνεια, ο όροφος, αν έχει πρόσοψη σε έναν ή δύο δρόμους ή και περισσότερους ή σε κοινόχρηστο χώρο, αν βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία ή απομακρυσμένη, αν έχει θέα, αν έχει παρακολουθήματα (αποθήκη, θέση στάθμευσης κ.λπ.).

Ο εκτιμητής θα πρέπει να επιλέξει την ποιότητα κατασκευής του ακινήτου και το επίπεδο συντήρησής του, ενώ θα αναφέρει αν διαθέτει ανελκυστήρα, θέρμανση και φυσικά την τιμή πώλησης που εκείνος εκτιμά. Αμέσως μετά ξεκινά μια συγκριτική μεθοδολογία που καταλήγει σε μια προτεινόμενη τιμή ζώνης για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα που εξέτασε ο εκτιμητής. Η σύγκριση των στοιχείων μπορεί να προέλθει από συμβολαιογραφικές πράξεις, αγγελίες, ακόμη και από προφορικές πληροφορίες.
πηγή:neosagon.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: