8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Χάφταρ στη Βουλή

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στην Βουλή.

«Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμιά πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία», δήλωσε ξεκάθαρα για το ζήτημα της Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ και εξήγησε πως η χώρα θα θέσει βέτο για το θέμα: «Το ζήτημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. Η Τουρκία έρχεται και λέει ότι τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη», τόνισε για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Advertisement -

«Από μόνη της η Ευρώπη έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε μια δεύτερη, την Κύπρο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται από μια τρίτη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις επαφές του στην Αμερική και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε: «Εθεσα στον Λευκό Οίκο τις κόκκινες γραμμές, όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι έγιναν αντιληπτές από τον πρόεδρο Τραμπ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα όφελος όπως ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία από μια κλιμακούμενη ένταση. Πιστεύω το αντιλαμβάνεται και ο Ερντογάν, διότι παρά την ένταση, τις ρητορικές εξάρσεις, εξακολουθούν τα κανάλια επικοινωνίας να είναι ανοιχτά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το πως μπορούμε να μειώσουμε την ένταση με κινήσεις και από τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενος στις διαφορές με την Αγκυρα για τον καθορισμό της ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα τόνισε: «Η χώρα δεν θα πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του καθορισμού ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα για το οποίο οποιοσδήποτε Ελληνας πρωθυπουργός θα συναινούσε να συζητήσει με τους Τούρκους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως δεν θα φτάσει ποτέ η Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες οι οποίες αποτυπώνονται και έμπρακτα. Και δεν αναφέρομαι ακόμη στις ΗΠΑ, σε δυο εβδομάδες θα βρίσκομαι στο Παρίσι για μια ακόμη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω γιατί υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων», είπε και συμπλήρωσε πως ευρωπαϊκές χώρες, Ισραήλ και Αίγυπτος ανήκουν σε ένα πλέγμα πολύ ισχυρών συμμαχιών.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: