8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού της Κίνας: Εννέα οι νεκροί, 440 ασθενείς

Διαβάστε επίσης:

00αγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κοροναϊού. Ολοι ήταν από την επαρχεία Hubei και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ο ιός έχει μολύνει άλλα 440 άτομα στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας. Ωστό η άφιξη του κοροναϊου στις ΗΠΑ έχει περοκαλέσει συναγερμό.

- Advertisement -

Ένας άνδρας, που έφτασε στο Σιάτλ με ανταπόκριση από τη Βουχάν, εμφάνισε συμπτώματα του κοροναϊού. Ο άντρας έφτασε στις ΗΠΑ, στις 15 Ιανουαρίου, και κατά την άφιξή του δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανίστηκαν, επικοινώνησε με τις υπηρεσίες υγείας. Την Τρίτη, τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι είχαν ενεργοποιήσει ένα σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Πώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός

Ο Λιν Μπιν, ο υπουργός Εθνικής Υγείας της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, συγκεκριμένα μέσω της αναπνευστικής οδού. Ανέφερε, δε, ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχθεί – βοηθώντας την εξάπλωση της νόσου.

Οπως τόνισε, οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη πάρει μέτρα προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, επιθεωρώντας τους επιβάτες σε κόμβους μεταφοράς όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς λεωφορείων και σιδηροδρομικούς σταθμούς, χρησιμοποιώντας συσκευές όπως τα θερμόμετρα και τους θερμικούς σαρωτές σώματος. Θα λάβουν επίσης μέτρα για τη βελτίωση του εξαερισμού και της αποστείρωσης.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού γίνεται τη χειρότερη χρονική στιγμή, όπως μεταδίδει το CNN, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν το νέο έτος. Κατά την περίοδο αυτή, οι περισσότεροι ταξιδεύουν με κάθε μέσο εντός και εκτός χώρας. Σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα, πέρυσι, περίπου 7 εκατ. Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να γιορτάσουν το νέο έτος.

Συνεδριάζει ο ΠΟΥ 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας». Ηδη, κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο, ενώ ύποπτο κρούσμα βρέθηκε και στην Αυστραλία.

Σε επαγρύπνηση και η Ελλάδα

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΕΟΔΥ σχετικά με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, κρίθηκε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος στη χώρα είναι χαμηλός. Ο Οργανισμός «παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα» σχετικά με τον κοροναϊό.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: