8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Πότε θα πληρωθούν συνδεδεμένες, βιολογικά, βασική

Διαβάστε επίσης:

Στην τελευταία στροφή πριν την επιβεβλημένη από τις Βρυξέλλες εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023 και τα πράγματα παραμένουν ρευστά.

Οι αλλαγές στην ηγεσία της πλατείας Βάθη μπορεί να αποτελέσουν την αρχή της διευθέτησης των πολλών ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα, ωστόσο σε αυτή τη φάση σίγουρα δεν διευκολύνουν να προχωρήσουν σε αναλήψεις από τις αρχές του Ιουλίου, χωρίς τίποτα ακόμα να είναι σίγουρο.

- Advertisement -

Από την άλλη πλευρά, σχετικά με το τι θα πληρωθεί, όλα είναι στον αέρα. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Οι έλεγχοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν καν αρχίσει. Επίσης , ακόμα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων στα eco-schemes, για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και κατ’ επέκταση η πληρωμή όσων παραγωγών εκκρεμούν.

Στο δια ταύτα, οι επιλογές των αρμοδίων επί των πληρωμών είναι δύο: Είτε να πληρωθούν μόνο τα εύκολα, δηλαδή συνδεδεμένες, Βιολογικά και ό,τι «γίνεται» από τη βασική ενίσχυση, είτε να γίνει μια πληρωμή για όλα χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται με ακρίβεια, αλλά απλά για να μην προκαλέσει νέες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο και να διευκολύνει τη ρευστότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που την έχουν ανάγκη. Από τον πλευρά του, βέβαια, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών πριν λίγες μέρες κατά την τελετή παραλαβής παράδοσης στην πλατεία Βάθη δήλωσε στην Agrenda ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023 , μέχρι το τέλος του Ιουνίου».

Στο ίδιο μοτίβο και η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή την απόφαση της αρμόδιας Αρχής Διαπίστευσης του υπουργεί του Αγροτικής Ανάπτυξης να εντάξει τον οργανισμό σε επιτήρηση, τονίζουν ότι «οι πληρωμές στους αγρότες της χώρας θα συνεχίζονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα».

Για Αύγουστο αιτήματα άρσης επικάλυψης

Για αργότερα και δη για τον Αύγουστο θα μείνουν σίγουρα όσοι παραγωγοί θα προχωρήσουν μέχρι τις 28 Ιουνίου σε αιτήματα άρσης επικάλυψης, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες θα τα εξετάσουν προκειμένου να τα εγκρίνουν ή να τα απορρίψουν μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «τα αιτήματα άρσης επικάλυψης κατατίθενται για τις περιπτώσεις που η επικάλυψη έχει διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα του χωρικού διασταυρωτικού ελέγχου (κωδ. λάθους 53101 ) που διενεργείται στο Ο.Π.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατά τη διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται μεταβολή της δηλούμενης γεωμετρίας των αγροτεμαχίων».

Πηγή: Agrenda

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: