8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προς υπογραφή η απόφαση για κλωνική επιλογή της αμπέλου

Διαβάστε επίσης:

Η απόφαση έρχεται να αντικαταστήσει το «ασθενές» θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή και αποδοχή κλώνων ποικιλιών και υποκειμένων αμπέλου του 2016.

Ήρθε απ’ ό,τι φαίνεται το πλήρωµα του χρόνου για την αποκατάσταση της τάξης στο πολλαπλασιαστικό υλικό, µε την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κλωνική επιλογή και την εγγραφή στον εθνικό κατάλογο του αντίστοιχου προϊόντος.

- Advertisement -

Στο θέµα αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του µε τους δηµοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι η σύνταξη της σχετικής απόφασης από την αρµόδια υπηρεσία έχει ολοκληρωθεί, η ανάγκη της χώρας να θεσµοθετηθεί είναι δεδοµένη και η υπογραφή από τον ίδιο δεν θα αργήσει έτσι ώστε να πάρει ΦΕΚ.

Σηµειωτέον ότι η εν λόγω απόφαση έρχεται να αντικαταστήσει το «ασθενές» θεσµικό πλαίσιο για την επιλογή και αποδοχή κλώνων ποικιλιών και υποκειµένων αµπέλου που είχε διαµορφώσει η απόφαση του τότε υφυπουργού Μπόλαρη το Μάιο του 2016.

Έχουν µεσολαβήσει έκτοτε τέσσερις µεγάλες συναντήσεις (Οκτώβριος 2018, Νοέµβριος 2018, Απρίλιος 2019 και Σεπτέµβριος 2019) για να διαµορφωθεί το κείµενο που συνέταξε η ∆ιεύθυνση Αµπέλου (Κούρεντα) και πέρασε µε πλειοψηφία στην Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ).

Τι προβλέπει το τελικό κείµενο που γνωµοδότησε η ΤΕΠΥ στον υπουργό:

Με βάση τα στοχεία που έχει στη διάθεσή της η Agrenda, η προς υπογραφή υπουργική απόφαση ανοίγει το δρόµο στην κλωνική επιλογή, καθώς µεταξύ άλλων προβλέπει:

1) ο πρώτος κλώνος ανά ποικιλία να εγγράφεται κατόπιν επιβεβαίωσης της ταυτότητας του φυτικού υλικού και βεβαίωσης της Φυτοϋγειονοµικού του καθαρότητας από τις ιώσεις που προβλέπει η νοµοθεσία. (κάτι που προβλέπει τόσο το Γαλλικό οσό και το Γερµανικό πρωτόκολλο).

2) αίτηση για εγγραφή κλώνου µπορεί να κάνει οποιοδήποτε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο ή δηµόσιος φορέας (κάτι που οριζόταν σαφώς και στην προηγούµενη ΥΑ). Όµως υπήρχαν αντιρρήσεις για το φυσικό και νοµικό πρόσωπο και γι’ αυτό αναγκάστηκε η υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (γραφείο Κούρεντα) να πάρει την έγγραφη επιβεβαίωση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιτροπή για το θέµα.

3) κάθε κλώνος ύστερα από τον πρώτο θα εγγράφεται ύστερα από την βεβαίωση της ταυτότητας και της φυτοϋγείας και της κατάθεσης του φακέλου µε τα αγρονοµικά χαρακτηριστικά και οινολογικά χαρακτηριστικά αυτού. Οι παρατηρήσεις αυτές θα γίνονται πάντα και σε σύγκριση µε έναν ή δύο κλώνους. Ανάλογα τον αριθµό που θα προϋπάρχουν.

3) οι παρατηρήσεις των κλώνων θα γίνονται σε περιοχές που θα έχει εγκαταστήσει το φυτικό υλικό ο διατηρητής πλέον του κλώνου.

4) οι πειραµατικοί αµπελώνες θα µπορούν στην συνέχεια να θεωρηθούν και µητρικές φυτείες πστοποιηµένου ή βασικού υλικού ανάλογα µε τις προδιαγραφές που θα πληρούν, βάσει πάντα της νοµοθεσίας.

Για την προώθηση του θεσµικού πλαισίου έχει χυθεί πολύ µελάνι, τις σχετικές προσπάθειες, εκτός από την αρµόδια διοικητική αρχή στήριξε και η προηγούµενη πολιτική ηγεσία, ωστόσο η σηµερινή προχωράει.
πηγή:agronews.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: