8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιοι θέλουν “όμηρο” τον Κυριάκο;

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ πρωθυπουργίας αποδεικνύεται επαρκέστατος χρόνος, ώστε ο Κ. Μητσοτάκης να αποδείξει, ότι δεν προσφέρεται για συναλλαγές και «ομηρίες». Ο Κ. Μητσοτάκης δεν συναλλάχθηκε, όταν βρισκόταν κατ αρχήν στον ανηφορικό δρόμο για την ηγεσία της ΝΔ και μετά για την πρωθυπουργία. Δεν το έκανε τότε που το «χρειαζόταν» περισσότερο, θα το κάνει τώρα που είναι ένας πανίσχυρος πρωθυπουργός; Προφανώς όχι, λέει η κοινή λογική, αλλά και όσοι τον γνωρίζουν καλά.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ φαίνεται, πως δεν αρέσει σε κάποιους. Οι οποίοι βρίσκονται κυρίως εκτός ΝΔ, αλλά και σε λίγους που βρίσκονται εντός των τειχών. Οι μεν διαπιστώνουν, ότι οι δουλειές τους δεν γίνονται με την ευκολία που γινόταν επι Α. Τσίπρα. Βλέπουν ότι απέναντι τους έχουν έναν πρωθυπουργό, ο οποίος μιλά μαζί τους-όπως οφείλει να κάνει κάθε ΠΘ-αλλά δεν «απλοποιεί» τις διαδικασίες, όπως είχαν συνηθίσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακούει, κατανοεί, ψάχνει το win-win για την επιχειρηματικότητα και το δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν κάνει τα «στραβά μάτια». Και κυρίως δεν μοιράζει και δεν εκχωρεί το δικαίωμα και την συνταγματική υποχρέωση του, να ασκεί την εξουσία. Συνεργάζεται αλλά δεν ντηλάρει.
ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ήδη σαφές, ότι αυτό δεν αρέσει σε μια μερίδα παλιών και νέων επίδοξων και αυτόκλητων «συνεταίρων της εξουσίας». Οι οποίοι έχουν να επιδείξουν κυρίως την οικονομική τους επιφάνεια και τις απαιτήσεις που αυτή δημιουργεί. Και επειδή δεν μπορούν, ούτε έχουν έρεισμα στη πραγματικότητα, ώστε να βάλλουν ευθέως εναντίον του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, πλαγιοκοπούν.
ΑΛΛΟΙ συντηρούν τις επιθέσεις εναντίον της Μαρέβας, άλλοι στοχοποιούν στενούς συνεργάτες του κι όλοι μαζί προσπαθούν να «αναστήσουν» πολιτικά τον Α. Τσίπρα. Σε μια προσπάθεια να υπάρχει «αντίπαλο δέος» και «εναλλακτική», απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που ισχυροποιείται αντί να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ «νεκρανάσταση» του Α. Τσίπρα δεν είναι καθόλου εύκολη. Καθώς ο τεως ΠΘ μιλάει και δεν τον ακούει κανείς. Ούτε καν όλοι όσοι τον ψήφισαν πριν από 6 μήνες. Ο Α. Τσίπρας με τον παλιακό και περιθωριακο λόγο του, έχει συρρικνώσει δραματικά το ακροατήριο που τον ακούει. Η «αναστήλωση» του είναι πιο δύσκολη και από την πολυετή προσπάθεια για την συντήρηση της Ακρόπολης. Κι όμως οι επίδοξοι «μέτοχοι της εξουσίας», επιμένουν μη έχοντας άλλη εναλλακτική.
ΟΙ ΛΙΓΟΙ που βρίσκονται εντός των τειχών και παρακολουθούν με την ίδια ανησυχία την ισχυροποίηση του Κ. Μητσοτάκη, έχουν τον ίδιο στόχο με τους «εξωθεσμικούς»: Να περιορίσουν την αυτονομία του και να διεκδικήσουν μερίδιο στις πολιτικές αποφάσεις του. Το «εργαλείο» που χρησιμοποιούν αυτήν την περίοδο είναι η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο εν προκειμένω , ότι δεν διστάζουν να ταυτιστούν με την σχεδόν εκβιαστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά και τα «μέσα» και ο «σκοπός» δείχνουν αδύναμοι, μπροστά σε έναν ισχυρό και αποφασισμένο πρωθυπουργό. Οι «εξ οικείων» πιέσεις μάλλον εκθέτουν τους «συγγενείς» που πιέζουν, παρά διεκδικούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του. Καθώς το ποιος ενώνει και τους ποιούς ενώνει ο ΠτΔ, θα το αποφασίσει και θα το επιλέξει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Αφού ο ίδιος ξέρει ποιές είναι οι στρατηγικές επιλογές του, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο.
ΚΑΤΩ απ αυτές τις συνθήκες η μεθοδευμένη υπερπροβολή του Α. Τσίπρα ή η υπεράσπιση των διχαστικών επιλογών του, επιφέρει το αντίθετο από επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αντί-όπως είναι ο στόχος και των μεν και των δε-να θέσουν τον Κ. Μητσοτάκη σε ομηρία, τον ισχυροποιούν. Γιατί ένας πρωθυπουργός με δυσανάλογα μεγάλο έργο σε σχέση με τον χρόνο που κυβερνά, σε συνδυασμό με την καθαρότητα και την ειλικρίνεια που κυβερνά, όταν επιχειρείται να εκβιαστεί, από οποιονδήποτε, απλώς καθίσταται πιο συμπαθής και πιο ισχυρός.
πηγή:tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: