8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παραμένει σε ισχύ ο εξωδικαστικός έως 30 Απριλίου

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2020 η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και άλλους πιστωτές, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι αγρότες προς το Δημόσιο, δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Advertisement -

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η τετράμηνη προθεσμία που δόθηκε παρέχει την ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά και σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία έληγε κανονικά χθες και, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, πρόκειται για την τελευταία παράταση και ευκαιρία που δίνεται για την αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών. Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, που αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από τα συναρμόδια υπουργεία και το οποίο θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις.

Το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί περιορισμένης δυνατότητας για τις επιχειρήσεις, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μόλις 3.218 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί, ενώ ακόμη λιγότερες είναι αυτές που πέτυχαν τη ρύθμιση των χρεών τους. Συγκεκριμένα, κατά τα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών:

• 41.952 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη διαδικασία.

• 10.276 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα των κριτηρίων.

• 3.218 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση, από τις οποίες οι 855 είναι σε διμερή διαπραγμάτευση και 2.363 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές, δηλαδή Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές.

• 433 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τελικώς τα χρέη τους.

Οριακά καλύτερη είναι η εικόνα όσον αφορά τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο –εφορία και ασφαλιστικά ταμεία– που πέτυχαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς:

• 19.119 ξεκίνησαν τη διαδικασία και από αυτούς 11.567 πέρασαν επιτυχώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

• 3.355 αιτήσεις υποβλήθηκαν.

• 799 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ.

• 1.070 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ.

Οσον αφορά τους αγρότες:

• 1.586 ξεκίνησαν τη διαδικασία και από αυτούς 1.134 κρίθηκαν επιλέξιμοι.

• 381 αιτήσεις υποβλήθηκαν, από τις οποίες 157 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ και 144 προς ΚΕΑΟ, ενώ μία αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς προς τράπεζα.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: