8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση Θάνου Σκάρλου για τα κλειστά δίκτυα Σμοκόβου

Διαβάστε επίσης:

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης των κλειστών δικτύων άρδευσης από τη λίμνη Σμοκόβου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του II Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης, το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο “Διβάνη” στη Λάρισα.

Ζητούμενο του συνεδρίου που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης σε συνεργασία με την εφημερίδα “Ελευθερία”, ήταν ο εντοπισμός των νέων επενδυτικών και παραγωγικών τάσεων καθώς και των προκλήσεων που δημιουργούνται για τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και η μετατροπή τους σε εφαρμόσιμα στρατηγικά σχέδια με στόχο την ενδυνάμωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας και των επιχειρήσεων της, προς όφελος των ανθρώπων και της ελληνικής οικονομίας.

- Advertisement -

Έντονο ήταν προφανώς, για όλη τη Θεσσαλία και το Δήμο Σοφάδων, το ενδιαφέρον της Συνεδρίας με θέμα: «Υποδομές – Ενεργειακές εξελίξεις – Περιβάλλον – Αχελώος» και εισηγητή τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή. Εκεί ο Δήμαρχος Σοφάδων προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση των αναπτυξιακών έργων της περιοχής με την οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την εξέλιξή τους και την πολλαπλή χρησιμότητά τους, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει «ξεκάθαρος οδικός χάρτης» για την υλοποίησή τους.

Σε ότι αφορά την ύδρευση της Ανατολικής πλευράς του ν. Καρδίτσας ο κ. Σκάρλος ανέφερε στον Υπουργό πως εκτελείται με την Περιφέρεια το μεγαλύτερο έργο στην αυτοδιοίκηση πανελληνίως. Ενα έργο 43εκατομμυρίων ευρώ που αφορά 42 κοινότητες και σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται. Όπως είπε πρόκειται για έργο πνοής, που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

Για το κλειστά δίκτυα άρδευσης ο κ. Σκάρλος τόνισε πως πρόκειται για διαπεριφερειακό ιδιαίτερα σημαντικό έργο υποδομής, διότι αφορά τη διαχείριση του πολύτιμου φυσικού αγαθού, που είναι το νερό. Όπως είπε, η μελέτη αφορά περίπου 220.000 στρέμματα σε ζώνες άρδευσης καλώντας τον Υπουργό να επισκεφτεί την περιοχή και να διαπιστώσει ο ίδιος την αναγκαιοτητά του. Ο Δήμαρχος Σοφάδων έκανε λόγο για έργο «ανταποδοτικού χαρακτήρα» ζητώντας την ολοκλήρωσή του.

Ο κ. Σκάρλος αναφέρθηκε και στο έργο του Αχελώου εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη σαφή βούληση της κυβέρνησης υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων με σεβασμό στη νομοθεσία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Σοφάδων ζήτησε τη σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης των νερών της Θεσσαλίας καθώς η χρήση του νερού δεν μπορεί να γίνεται «αλα καρτ» από νομό σε νομό ή από Δήμο σε Δήμο.

Ο κ. Καραμανλής παίρνοντας το λόγο σημείωσε: «Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα είπε ο Δήμαρχος Σοφάδων. Πρέπει να δούμε ένα σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων. Είμαστε ανοιχτοί σε κλειστά δίκτυα άρδευσης. Εχουν να γίνουν σοβαρά αρδευτικά έργα στη χώρα από το’70. Θα πρέπει να δούμε από πού θα αντλήσουμε χρήματα για να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυά μας. Εδώ όμως θα υπάρξει ανταποδοτικότητα. Γιατί μόνο με ΣΔΙΤ και πόρους από την Ευρώπη μπορούμε να κάνουμε τέτοια έργα. Αυτό σημαίνει, και ξέρω ότι μπορεί να γίνομαι δυσάρεστος στους αγρότες, ότι ο χρήστης θα πληρώνει νερό. Και να κάνουμε κι ένα σχεδιασμό τι καλλιέργειες χρειαζόμαστε σε 15-20 χρόνια. Χρειάζεται ένας ολιστικός σχεδιασμός από πολλούς φορείς και υπουργεία.»

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: