8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο για ζητήματα των δασεργατών

Διαβάστε επίσης:

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας μαζί με αντιπροσωπία της Επιτροπής Αγώνα Δασεργατών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίαςστο Δασαρχείο της Καρδίτσας, όπου απέδωσαν και το παρακάτω Υπόμνημα με τα αιτήματα των Δασεργατών. Οι εργαζόμενοι του Δασαρχείου τάσσονται στο πλευρό των Δασεργατών και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους.

- Advertisement -

Το Υπόμνημα αναφέρει:

Το ζήτημα της προστασίας τους περιβάλλοντος, της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Οι καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στο Μάτι, στην Μάνδρα Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας το ανέδειξαν με τραγικό τρόπο και δείχνουν πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ολιγωρία .
Η πρόληψη, που τα δασαρχεία της χώρας μπορούν να προσφέρουν, είναι σπουδαία. Οι 5066 εργαζόμενοι με το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία», οι οποίοι κάλυπταν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών της λειτουργίας των δασαρχείων, είχαν σημαντική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση του 16 μήνες της εργασίας τους. Η εκπαίδευση και η πείρα που απέκτησαν καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της περιόδους αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Σήμερα οι συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους κι απολύθηκαν. Σε όλη την διάρκεια της εργασίας τους ήταν χαμηλά αμειβόμενοι(αρχικά με 495 και 546 ευρώ/ μήνα στην συνέχεια) . Με αυτά τα χρήματα εκτός από τις κάλυψη των αναγκών των δικών τους και των οικογενειών τους, η πλειοψηφία τους ήταν υποχρεωμένοι καθημερινά να καλύπτουν και το κόστος της μετακίνησή τους προς τους χώρους εργασίας . Μέσα σε αυτό το στενό περιβάλλον της οικονομικής ανέχειας που ζούνε επιπλέον τους ζητείται ουσιαστικά να επιστρέψουν το ειδικό εποχικό επίδομα (711 ευρώ), που έλαβαν ως δασεργάτες με την παρακράτησή του μέσω του συμψηφισμού με αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας που θα λάβουν τώρα ως άνεργοι.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο στο έντυπο Αναγγελίας Έναρξης του Προγράμματος του ΟΑΕΔ να παραμένει η λαθεμένη περιγραφή της ειδικότητας των συναδέλφων («Συσκευαστές Σταφίδας, Σύκων και Φρούτων») παρότι ο κωδικός ενσήμων στον ΕΦΚΑ άλλαξε και αποτυπώνει την σωστή ειδικότητα(«Δασεργάτες»).

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαραίτητα και διεκδικούμε τα εξής :

  1. Επίλυση του άδικου και φλέγοντος ζητήματος, με παρέμβαση του διοικητή του ΟΑΕΔ, μέσα από το μη συμψηφισμό του ειδικού εποχικού βοηθήματος με την τακτική επιδότηση ανεργίας.
  2. Να διορθωθεί άμεσα η ειδικότητα που αναφέρεται στο έντυπο αναγγελίας έναρξης του Προγράμματος από «Συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων» σε «Δασεργάτες»
  3. Ανανέωση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων που έληξαν με αναδρομική ισχύ, του προγράμματος πυροπροστασίας, καθώς θεωρούμε ότι η ολοκληρωμένη δασική υπηρεσία πρέπει να υπάρχει 12 μήνες τον χρόνο αδιάλειπτα.
  4. Σε περίπτωση αναγγελίας νέου προγράμματος πυροπροστασίας να συζητηθούν επειγόντως τα ζητήματα της ειδικής μοριοδότησης, σε όσους εκπαιδεύτηκαν και εργάσθηκαν και απόκτησαν πολύτιμη ειδική εμπειρία στην πυροπροστασία και άρση οποιονδήποτε άλλων περιορισμών.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: