8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι σχέσεις ΗΠΑ- Ιράν, Λιβύη και Συρία στη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν

Διαβάστε επίσης:

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασάμ Σουλειμανί είναι το κυριότερο θέμα των συνομιλιών που έχουν σήμερα Τετάρτη 8/1 στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Πούτιν κατά την διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στην Τουρκία θα παραστεί στην επίσημη τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και θα συζητήσει με τον Ερντογάν για την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη

- Advertisement -

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών Πούτιν -Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε πως η κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ θα είναι ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών.

Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν στη Συρία, ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου είπε : «Ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Συρία, αυτό είναι υπόθεση της Ρωσίας. Εάν έχει κάποιες παρατηρήσεις, μπορεί να τις μοιραστεί με τον πρόεδρο μας. Η δική μας θέση είναι σαφής: βλέπουμε ότι (ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ) αλ Άσαντ δεν είναι ο ηγέτης εκείνος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών του του προέδρου μας με τον Πούτιν οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ θα είναι ένα από τα κύρια θέματα».

Η Αγκυρα έχει στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη που δεν θα συμμετέχουν στις μάχες

Η Τουρκία έχει στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, όμως δεν θα συμμετέχουν σε μάχες, ανέφερε σήμερα τουρκική εφημερίδα επικαλούμενη τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα αναλάβει έναν ρόλο συντονιστή. Οι στρατιώτες δεν θα συμμετέχουν σε μάχες», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σύμμαχο της Άγκυρας, απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Ερντογάν επεσήμανε την Κυριακή 5/1 ότι η ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη ξεκίνησε μετά την έγκριση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την Hurriyet, 35 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στην εμπόλεμη χώρα.

«Οι στρατιώτες που θα σταλούν δεν θα λάβουν μέρος στις μάχες», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της χώρας ανέφεραν επανειλημμένα ότι το προσωπικό που πηγαίνει στη Λιβύη θα «συμβουλεύει» και «θα εκπαιδεύει» τον στρατό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο στρατάρχης Χάφταρ έχει τη στήριξη μεταξύ άλλων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που του προσφέρουν διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια. Οι δύο αυτές χώρες είναι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως και του άλλου υποστηρικτή της, του Κατάρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «2.500 μισθοφόροι της ομάδας Wagner», μιας ρωσικής, ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, επίσης μάχονται στο πλευρό του Χάφταρ, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: