8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι προκλήσεις και οι «καυτές πατάτες» για τη νέα διοίκηση ΠΓΝΛ

Διαβάστε επίσης:

Φιλοδοξώντας να προωθήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας, ορκίστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τόσο ο διοικητής όσο και ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Κατσικονούρης και κ. Γιώργος Αποστολίνας αντίστοιχα, δύο σχεδόν μήνες μετά την ανακοίνωση της επιλογής τους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη αμέσως μετά την υπογραφή των συμβολαίων αποτελεσματικότητας και την ολιγόλεπτη ορκωμοσία ήταν σαφείς και κατηγορηματικές. Η νέα διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μετά από πολύμηνη περίοδο διοικητικών προβλημάτων, πρέπει να επαναφέρει την «κανονικότητα» κερδίζοντας τη μάχη της καθημερινότητας, όπου κατά τεκμήριο εμφανίζονται τεράστια προβλήματα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

- Advertisement -

Κρίσιμα σημεία στη μάχη της καθημερινότητας θεωρούνται η συμπεριφορά του προσωπικού προς τους ασθενείς, η φύλαξη και η καθαριότητα των χώρων, η διανομή του φαγητού. Προχθές, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με το Νοσοκομείο σε εφημερία, διοικητής και αναπληρωτής διοικητής παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ -σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες Β. Κικίλια- και μίλησαν με ασθενείς και συνοδούς στην Κλινική Επείγουσας Ιατρικής.

Στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο, πάντως, η νέα διοίκηση σε συνεργασία και με την 5η ΥΠΕ πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας καθώς η προηγούμενη διοίκηση με τις κατευθύνσεις της προηγούμενης κυβέρνησης τάχθηκαν κατά των εργολάβων, προκηρύσσοντας θέσεις για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συνυπάρχουν εργολάβοι και συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την παροχή ίδιων υπηρεσιών.

Στις οδηγίες του διοικητή της 5ης ΥΠΕ ως πολιτική υψηλής προτεραιότητας είναι και ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως άλλωστε έχει τεθεί και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, όπου υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστά 8 από τα 20 συνολικά κρεβάτια εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού–ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμός υπάρχουν- ενώ η νέα διοίκηση πρέπει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χαρακτήρα των Επειγόντων Περιστατικών, όπου υπάρχουν αντιπαραθέσεις αν θα αποτελεί τμήμα του ΕΣΥ ή θα εξελιχθεί σε Πανεπιστημιακή Κλινική.

Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ως πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης θεωρείται το διοικητικό με το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο να αντιμετωπίζει θέματα όχι μόνο του Πανεπιστημιακού αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου –δεν ορίστηκαν διοικητικά συμβούλια παρότι τα δύο νοσοκομεία διαχωρίστηκαν τον Μάρτιο 2019- έχοντας στη σύνθεσή του δύο μέλη, τον Γιάννη Καρυπίδη και τον Σπύρο Μητρούλα, που είχαν οριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους μετά τις τελευταίες εκλογές έστω και αν παραμένουν, όπως είχαν δηλώσει, για να διευκολύνουν τη λειτουργία των δύο νοσοκομείων.

Η νέα διοίκηση, παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει και στην αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν από την αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων, με σημαντικότερη εκκρεμότητα να παραμένει αυτή των αποσπάσεων και μετακινήσεων προσωπικού από Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο και αντίστροφα. Με την απόφαση αυτονόμησης των δύο νοσοκομείων αυτοδίκαια οι αποσπασμένοι και οι μετακινηθέντες οφείλουν να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις με το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα αν και τα θέματα του προσωπικού με το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων γενικότερα θα αποτελέσουν ειδικό τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη τετραετία που ζήτησε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

Η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό στον βαθμό που θα επιτευχθεί θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξουν σταδιακά και οι 3-4 αίθουσες χειρουργείων που παραμένουν κλειστές με αποτέλεσμα η διαχείριση του χειρουργικού χρόνου να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς εξαιτίας αυτού παρατηρούνται συνεχείς αναβολές χειρουργείων.

Αντικείμενο του επιχειρησιακού σχεδιασμού θα αποτελέσει και η αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου με την ανάπτυξη νέων τμημάτων, μεταξύ των οποίων η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και οι Κλινικές Επείγουσας Ιατρικής, Πλαστικής Χειρουργικής, Παιδοχειρουργικής, Ιατροδικαστικής κ.λπ. Στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης του Οργανισμού έχουν συγκεντρωθεί –η προθεσμία έληγε στα μέσα του προηγούμενου Δεκέμβρη- οι προτάσεις όλων των τμημάτων και βρίσκονται στα χέρια του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητή Γιώργου Βασιλόπουλου με τη νέα διοίκηση να καλείται να αξιολογήσει τις προτάσεις, να προχωρήσει την αναγκαία διαβούλευση πριν τις τελικές αποφάσεις από τη διοίκηση.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ιδιαίτερης σημασίας στον τομέα των υποδομών για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θεωρείται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα από τα πλέον ώριμα έργα προϋπολογισμού άνω των 4 εκατ. ευρώ με τη νέα διοίκηση να καλείται μετά και την έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η υλοποίηση της σύμβασης για τη δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού PET/CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) καθώς και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον) αξίας 5.000.000 ευρώ δωρεάς του ιδρύματος Στ. Νιάρχου με τη νέα διοίκηση να καλείται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του κτιρίου ως προέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου για την εγκατάσταση του τομογράφου.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις για την προμήθεια ενός δεύτερου γραμμικού επιταχυντή για τις ανάγκες θεραπείας των ογκολογικών ασθενών, καθώς ο παλιός γραμμικός επιταχυντής θεωρείται «end of life» και ως εκ τούτου δεν υποστηρίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία σε περίπτωση βλάβης –αυτή την εποχή λειτουργεί και εξυπηρετεί τις υπάρχουσες ανάγκες ο γραμμικός επιταχυντής, που δώρισε το ίδρυμα Στ. Νιάρχου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών και ιδιαίτερα των δαπανών για το φάρμακο, το ύψος των οποίων ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά καθώς και η διαχείριση των κυλικείων, που αποτέλεσε σημείο δικαστικής διαμάχης, αποτελούν «καυτές πατάτες» στα χέρια της νέας διοίκησης, που από τις πρώτες ημέρες παρουσίας της στο νοσηλευτικό ίδρυμα φαίνεται να έχει κατανοήσει το μέγεθος των δυσκολιών, που πρόκειται να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της παρουσίας της στον δεύτερο όροφο του μεγαλύτερου νοσοκομείου στην Κεντρική Ελλάδα.

Του Δημ. Κατσανάκη
πηγή: Ελευθερία

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: