8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νότιο Πήλιο: Υπό κατάρρευση το φράγμα Παναγιώτικο

Διαβάστε επίσης:

Φράγμα Παναγιώτικο. Μια οικονομική και περιβαλλοντική πληγή. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση χωριών του Νοτίου Πηλίου,ένα έργο περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης, το οποίο κινδυνεύει να καταστραφεί, λόγω των αστοχιών που έγινε εξ υπαρχής, δηλαδή από τη μελέτη και τη χωροθέτηση του έργου, μέχρι την κατασκευή και την μη παραλαβή του έργου από τις αρμόδιες δημόσιες- δημοτικές επιχειρήσεις. Η σημερινή αυτοψία στο φράγμα Παναγιώτικο, που έγινε υπό δύσκολες συνθήκες (τσουχτερό κρύο και χιονόνερο), αποκάλυψε το εύρος των προβλημάτων που αφορούν τόσο στο φράγμα ως φράγμα, όσο και στους αγωγούς μεταφοράς νερού και στα διυλιστήρια.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός χαρακτηριστικά αποκάλεσε το έργο αυτό οικονομική πληγή για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την θεσμοθετημένη πολιτεία, τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους βουλευτές του νομού να λάβουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης του φράγματος πριν είναι αργά. Το φράγμα έχει υποστεί ρήγμα στο στεφάνι του έργου με τις απώλειες νερού να υπολογίζονται σε περίπου 300 κυβικά μέτρα την ώρα, όσα αντίστοιχα παρέχει ως υδροδότηση σε Τρίκερι και παραλιακούς οικισμούς του Ν. Πηλίου. Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε αυτοψία βουλευτών του νομού στο φράγμα αλλά και στο δίκτυο αγωγών που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Στην αυτοψία και στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Μαραβέγιας, Αθανάσιος Λιούπης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεικόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

- Advertisement -

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, ήταν αποφασισμένος να δείξει στους βουλευτές, τεχνικούς συμβούλους και τους δημοσιογράφους πιθαμή προς πιθαμή όλα τα τρωτά σημεία του προβληματικού έργου, παρά το γεγονός των άσχημων καιρικών συνθηκών, γιατί όπως είπε: «ο σημαντικότερος λόγος της αυτοψίας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Γνωρίζουμε όλοι ότι το φράγμα Παναγιώτικο είναι προβληματικό. Και προβληματικό σημαίνει ότι υπάρχει ρωγμή και διαρροή. Και όταν αυτή μεγαλώνει και μεγεθύνεται είναι καθήκον της δημοτικής αρχής να σημάνει το καμπανάκι του κινδύνου. Σε περίπτωση ατυχήματος θα χαθούν ζωές.

Ποια είναι όμως η κατάσταση του φράγματος και πόσο ασφαλές είναι;

Το φράγμα έχει υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες και χρήζει άμεσης αποκατάστασης. Ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 250.000 ευρώ που έχει κοστολογήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Υπάρχουν αγωγοί κρεμαστοί πάνω σε πρανή και με κατολισθήσεις διακόπτεται όλο το υδρευτικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου, με ό,τι συνεπάγεται ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζητάμε την βοήθεια της πολιτείας. Ο Δήμος Νοτιου Πηλίου είναι ένας μικρός δήμος και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα. Είναι οικονομική πληγή και σχεδόν καθημερινά ασχολούμαστε με βλάβες στο Παναγιώτικο. Είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα του νομού και έχουμε υποχρέωση απέναντι στους δημότες μας. Εμείς αναλάβαμε την καυτή πατάτα αλλά δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Να δοθεί λύση εδώ και τώρα. Ευχαρίστησε τους βουλευτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχή

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι μηχανικοί, στο φράγμα υπάρχει μεγάλη απώλεια νερού ενώ ο εξοπλισμός του δικτύου υπολειτουργεί και είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Εμφανής είναι και ο κίνδυνος ατυχήματος με τον δήμαρχο να τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και μετά η επάρκεια νερού. Ο κ. Μιτζικός ζήτησε έργα για την αποκατάσταση της ζημιάς του φράγματος με 1,5 εκ. ευρώ, του δικτύου αγωγών μεταφοράς του νερού με περίπου 300.000 ευρώ αλλά και έργο προστασίας των δύο ταχυδιυλιστηρίων.
Από τι στιγμή που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, ένα από τα ζητήματα που αποτελούσαν «καυτή πατάτα» ήταν το Παναγιώτικο τόνισε στους βουλευτές ο δήμαρχο Μιχάλης Μιτζικός.
Στη δημοσιότητα, όπως είπε, έχουν έρθει τα αιτήματα και οι επιστολές προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα Υπουργεία όσον αφορά το πρόβλημα και το αίτημα χρηματοδότησης με 1,5 εκ. ευρώ για το φράγμα και 250.000-300.000 για το δίκτυο αγωγών.
«Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τη δημοτική αρχή. Στελεχωνόμαστε από επιστήμονες μηχανολόγους και η ενημέρωση που έγινε είναι τεχνοκρατική, σωστή και αντικειμενική. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να πράξει τα δέοντα για την ασφάλεια των κατοίκων και την αποκατάσταση του φράγματος. Μετά την ασφάλεια των κατοίκων, είναι η ασφάλεια και η επάρκεια του νερού. Χωρίς το Παναγιώτικο το μισό Πήλιο δεν θα έχει νερό».

Ο κ. Μιτζικός επισήμανε πως έχουν περάσει πέντε μήνες και αναμένει συγκροτημένες απαντήσεις από την πολιτεία. «Με την ασφάλεια των πολιτών δεν παίζουμε. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει κληρονομήσει ο Δήμος και χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συμπαράσταση της πολιτείας. Με τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη των έργων που πρέπει να γίνουν τάχιστα».
Πρόσθεσε επίσης πως έχει ζητήσει να δει τις αρχικές μελέτες που προέβλεπαν τον ορεινό άξονα. «Όταν έχεις ορεινό πλάνο για το νερό μηδενίζεις το κόστος της κατάσβεσης καθώς αυξάνεται η πυρασφάλεια. Αυτό είναι εφικτό καθώς το προέβλεπε η αρχική μελέτη. Αλλά αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της ζημίας».

«Το Παναγιώτικο τρώει τις οικονομικές σάρκες του Δήμου»
Ο κ. Μιτζικός αναφέρθηκε και στο κόστος της ενέργειας και στις βλάβες για το φράγμα που πληρώνει ο Δήμος Ν.Πηλίου.
«Το Παναγιώτικο τρώει τις οικονομικές σάρκες του Δήμου» είπε καλώντας τους βουλευτές να βοηθήσουν επισημαίνοντας ότι το φράγμα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Μαγνησίας. «Ξεφεύγει από τα όρια του Δήμου» είπε χαρακτηριστικά.

Εξοπλισμοί που έπρεπε να είναι προφυλαγμένοι, είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Χαλασμένα είναι τα μανόμετρα όπως και οι φλάτζες, όπως εξήγησαν οι μηχανικοί.
«Ερχόμαστε και βλέπουμε τους αεροσυμπιεστές να δουλεύουν συνέχεια γιατί το δίκτυο χάνει αέρα και μπορεί να γίνει πλημμύρα ή να προκληθεί φωτιά» ανέφερε κατά την αυτοψία μηχανικός του Δήμου. Ακόμη, εξήγησε ότι τα σωληνάκια χάνουν αέρα. «Από τύχη μπορεί να σταματήσει να δουλεύει ή θα πάρει φωτιά» πρόσθεσε ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα σύστημα συναγερμού με κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες και ίντερνετ. Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει επίβλεψη ακόμα και για ενδεχόμενη δολιοφθορά.

«Είναι δύο κλάδοι. Οι υπάλληλοι βάζουμε εξοπλισμό από τον ένα κλάδο στον άλλο για να μπορέσει να λειτουργήσει το μισό δίκτυο. Σαπίζουν οι σωλήνες από τη συνεχή βροχή. Επίσης παρατηρούμε μετατόπιση των δεξαμενών που είναι κάτω από τα φίλτρα» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Καλόγερος τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η επικινδυνότητα του φράγματος. «Όταν έγινε ρωγμή, η προηγούμενη δημοτική αρχή απευθύνθηκε στο συμβούλιο φραγμάτων. Το πόρισμα έγραφε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης αλλά για να το βεβαιώσουν έπρεπε να αδειάσει το φράγμα και δουν τη βάση» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την κατάσταση του φράγματος μηχανολόγος στον Δήμο Ν. Πηλίου πρόσθεσε ότι η αρχική μελέτη προέβλεπε άλλου είδους φράγματος και σε άλλο σημείο που δεν είναι τόσο σεισμογενές. «Αυτό το σημείο στους χάρτες είναι κόκκινο. Όταν ένα φαινόμενο είναι μη εξηγήσιμο και δεν είναι ένας στεγνός τοίχος, ως παλαιός κατασκευαστής έργων καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος απώλειας είναι περίπου 300 κυβικά μέτρα την ώρα, η οποία εξαρτάται με την πληρότητα του φράγματος σε νερό.

Αθανάσιος Λιούπης, βουλευτής ΝΔ: Το φράγμα είναι περίπου 20 ετών και ένα μεγάλο έργο νερού, ζωής και ανάπτυξης για την περιοχή. Τα προβλήματα πολλά από την αρχή. Τα προβλήματα που χειροτέρεψαν είναι οι ρωγμές και η διαφυγή νερού. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του δημάρχου σε μια προσπάθεια να βρούμε τρόπο για να χρηματοδοτηθούν μελέτες για την ασφάλεια, να δούμε αν μπορεί να γίνει επισκευή και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό που χάνεται.

Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής ΝΔ: Ήμασταν εδώ στο κάλεσμα για να ενημερωθούμε για τα προβλήματα. Μας ενημέρωσαν τόσο οι τεχνοκράτες όσο και ο δήμαρχος για τα προβλήματα του φράγματος, του διυλιστηρίου και των αγωγών. Μένει στη διακριτική ευκαιρία όλων μας να συμβάλουμε, προκειμένου σιγά σιγά να δρομολογούνται λύσεις, κατά το δυνατόν οριστικές, με λιγότερη οικονομική αιμορραγία, τόσο για τους χρηματοδότες όσο και για τον δήμο.

Αλέξανδρος Μεικόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΖΑ : Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια του δήμου και είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για όλο τον νομό. Σχετίζεται άμεσα με την υδροδότηση ολόκληρων περιοχών , άδρευσης και ζητήματα ασφαλείας. Είναι κομβικό να υπάρξει συνέργεια μεταξύ του Δήμου Νοτίου Πηλίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να είμαστε εμπεριστατωμένοι στην πρόταση που θα καταθέσουμε ως νομός προς τα αρμόδια υπουργεία. Η χρηματοδότηση δεν έγκειται μόνο στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρώτα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση ζημιών στο φράγμα, δεύτερον η αποκατάσταση του δικτύου – που νομίζω ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί γρήγορα- και τρίτον οι οδικές συνδέσεις που οδηγούν στο φράγμα. Δεν είναι δυνατόν η πρόσβαση στο σημείο να είναι σχεδόν αδύνατη. Μια προτεραιοποίηση, χωρίς να βιαζόμαστε και συμβουλευόμενοι και τους θεσμούς της Πολιτείας, πρέπει οι βουλευτές της Μαγνησίας να διαμορφώσουμε έναν κοινό βηματισμό προκειμένου, όσο το δυνατό νωρίτερα, να αντιμετωπιστεί το θέμα. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους της ΝΔ για να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση.

Αλέξανδρος Ιατρίδης, μηχανολόγος- συντηρητής των διυλιστηρίων : Σαν καθημερινός συντηρητής του φράγματος πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορώ να το διαχειριστώ πλέον και θα σταματήσει η υδροδότηση. Υπάρχουν εξοπλισμοί 2 εκ ευρώ και προσπαθούμε να τους διατηρούμε εν ενεργεία αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αντέξουν άλλο. Πρέπει να μονωθεί και να στεγαστεί ο βασικός χώρος των φίλτρων, να υπάρξει τσιμεντόστρωση σε καίρια σημεία γιατί επιβαρύνεται το φράγμα. Πρέπει να δοθούν χρήματα για να μπορέσει να λειτουργήσει όλο το σετ των φίλτρων και όχι να προσπαθούμε καθημερινά να αλλάζουμε τα φίλτρα για να δουλεύει το μισό δίκτυο. Έχω 12 μετρήσιμα ρήγματα στο φράγμα και βλέπω πως αλλάζουν καθημερινά ανάλογα με το ύψος του νερού. Με προβληματίζει ως μηχανικό. Δεν πρέπει να καταστροφολογούμε, αλλά σταδιακά αυξάνει η διαρροή.
πηγή:volos.ert.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: