8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νταβός: Ο Τραμπ απείλησε με δασμούς την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά δίκτυα CNBC και Fox Business  έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναπτυσσόταν με ρυθμό σχεδόν 4%, αν δεν υπήρχε η ανασχετική επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

- Advertisement -

«Τώρα, με όλα αυτά, αν δεν είχαμε κάνει αυτή τη μεγάλη αύξηση στα επιτόκια, νομίζω ότι θα ήμασταν κοντά στο 4%», δήλωσε ο Τραμπ στο CNBC.

«Και θα έβλεπα 5.000 έως 10.000 περισσότερες μονάδες στον [χρηματιστηριακό δείκτη] Dow [Jones]. Αλλά ήταν σκότωμα όταν αύξησαν το επιτόκιο. Ήταν απλούστατα ένα μεγάλο λάθος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Ο Τραμπ διόρισε τον Τζέρομ Πάουελ στα τέλη του 2017 για να διαδεχθεί την Τζάνετ Γέλεν ως επικεφαλής της Fed αλλά δυσαρεστήθηκε με τον πρώην δικηγόρο και επενδυτικό τραπεζίτη το 2018, όταν ο Πάουελ ξεκίνησε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις αυξήσεις «τρελές» και «γελοίες» και κατηγόρησε τη Fed ότι υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη.

Το 2019, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε τρεις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων.

Στη συνέντευξή του στο CNBC, ο Τραμπ είπε επίσης πως η καθήλωση του στόλου των Boeing 737 MAX και η απεργία στην General Motors είχε επιπτώσεις στην οικονομία.

«Αλλά είχαμε την Μπόινγκ. Είχαμε τη μεγάλη απεργία στην Τζένεραλ Μότορς. Συνέβαιναν πράγματα που είναι πολύ σπάνιο να συμβαίνουν», δήλωσε ο Τραμπ στον Τζο Κέρνεν του CNBC σε μια συνέντευξη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη απογοήτευση» την Μπόινγκ, που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι το 737 MAX δεν θα ξαναπετάξει πριν από το 2030. «Η Μπόινγκ είναι μια πολύ μεγάλη απογοήτευση για μένα», είπε ο Τραμπ. Η εταιρία αποφάσισε την καθήλωση αυτών των αεροσκαφών στο έδαφος πριν από δέκα και πλέον μήνες έπειτα από δύο δυστυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε την Apple να «βοηθάει», όταν χρειάζεται, την αστυνομία να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που καταγράφονται στα τηλέφωνά της. Η Apple πρέπει να μας βοηθήσει. Επιμένω πολύ σ’ αυτό. Έχουν τα κλειδιά για να έχουμε πρόσβαση σε τόσους εγκληματίες», είπε.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Fox Business, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα ανακοινωθούν φορολογικές μειώσεις για τη μεσαία τάξη.

«Θα κάνουμε μια φορολογική μείωση στη μεσαία τάξη, μια πολύ μεγάλη μείωση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα την ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες 90 ημέρες», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ απείλησε επίσης να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Στην τελική θα είναι πολύ εύκολο επειδή, αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε μια συμφωνία, θα πρέπει να επιβάλουμε δασμούς 25% στα αυτοκίνητά τους», είπε ο Τραμπ στην Μαρία Μπαρτίμορο του Fox Businness από το Νταβός.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: