8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με θετικό πρόσημο το 2019 για το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Διαβάστε επίσης:

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της επιχειρηματικότητας, έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, το βράδυ του Σαββάτου (1η Φεβρουαρίου) στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου. Κάνοντας παράλληλα, απολογισμό των πεπραγμένων της Διοίκησης για τη χρονιά που πέρασε, δήλωσε με σιγουριά πως παρουσιάζει θετικό πρόσημο, τόσο για τον ίδιο τον φορέα όσο και για μέλη του.

Ειδικότερα, ως προς την εξέλιξη των επιχειρήσεων, το 2019 κατέγραψε θετικό πρόσημο με 1.030 εγγραφές και 747 διαγραφές, αποδεικνύοντας εν μέρει την επαναφορά της αισιοδοξίας στις τάξεις των επιχειρηματιών.

- Advertisement -

Ο κ. Μπασδάνης χαρακτήρισε χρονιά ορόσημο το 2019, συνδέοντάς την με τα 100 χρόνια ζωής του Επιμελητηρίου, λέγοντας ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια συνεχούς ύφεσης, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα παρουσιάζει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες για επαναφορά στην κανονικότητα.

Σημείωσε δε, ότι τη νέα χρονιά η τοπική επιχειρηματικότητα οφείλει να ανασυνταχθεί, και να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της στις συνθήκες του μέλλοντος, που δεν είναι άλλες από το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση και η προετοιμασία για την ένταξη στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.

Πεπραγμένα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναφέρθηκε επιγραμματικά στις σημαντικότερες δράσεις του Επιμελητηρίου για την χρονιά που πέρασε, οι οποίες είναι οι εξής:

Συμμετοχή σε μερικές από τις σημαντικότερες διεθνείς και εθνικές κλαδικές εκθέσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να προβάλουν τα προϊόντα τους και να εισέλθουν σε νέες αγορές. Ειδικότερα, συμμετείχε σε τρείς (3) εκθέσεις εξωτερικού και σε τρεις (3) εκθέσεις εσωτερικού, προβάλλοντας πάνω από σαράντα πέντε (45) τοπικές επιχειρήσεις.
Διοργάνωσε σημαντικές ημερίδες και συνέδρια με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων για τις τρέχουσες επιχειρηματικές εξελίξεις, την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους και τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού.
Για πρώτη φορά εξασφάλισε το Επιμελητήριο Μαγνησίας νέα μεγάλα προγράμματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τα οποία συμβάλουν τόσο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων και των επιχειρήσεων όσο και στην κάλυψη κάποιων λειτουργικών δαπανών του φορέα μας. Ειδικότερα, το έργο Future.Ecom της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG EUROPE, που έχει ως σκοπό την προετοιμασία των κατάλληλων πολιτικών σε Περιφερειακό επίπεδο για τη στήριξη της διαδικασίας μετάβασης προς την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη B2B πωλήσεων. Ενώ το εθνικό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, αφορά την ανάπτυξη των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, στοχεύοντας να τονώσει την τοπική αγορά εφαρμόζοντας τις αρχές των έξυπνων πόλεων.

Στόχοι για το 2020

Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για το 2020, ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι θέτει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, αποσκοπώντας στην υλοποίηση σημαντικών δράσεων προς όφελος των επιχειρήσεων –μελών του αλλά και του ίδιου του φορέα. Ειδικότερα, σκοπεύει:

Να συνεχίσει να ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια για τόνωση της εξωστρέφειας τους, με τη συμμετοχή τους σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, όπως ενδεικτικά η 29η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2020 στη Γαλλία, η SEA TRADE CRUISE MED στην Ισπανία, η London Wine Fair 2020 στην Αγγλία, αλλά και σε αναγνωρισμένες εκθέσεις του εσωτερικού, όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η HORECA και η FoodExpo. Επίσης, σε συνέχεια της παρουσίας μας στην Routes Europe 2016 το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα συνεχίσει την παρουσία του και φέτος στο συγκεκριμένο event. Πρόκειται για ένα στοχευμένο networking event όπου το Επιμελητήριο μας θα εκπροσωπήσει το Αεροδρόμιο Βόλου, και θα έχει επαφές με αεροπορικές εταιρίες αλλά και αεροδρόμια τα οποία ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας για την προσέλκυση πτήσεων και αεροπορικών διαδρομών.
Παράλληλα, για πρώτη φορά όλα τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, χαράζουν ένα ιδιαίτερα στοχευμένο και δυναμικό πρόγραμμα συμμετοχής σε περισσότερες εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, όπου από κοινού θα προβάλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιφέρειάς μας, αλλά και τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα που παράγει. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η από κοινού στήριξη με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόσο της αναβίωσης του Επιχειρηματικού Πανοράματος τον ερχόμενο Απρίλιο, όσο και της 1ης περιφερειακής έκθεσης Yachting που θα πραγματοποιηθεί στις 14-17 Μαΐου 2020 στην πόλη του Βόλου.

Να φιλοξενήσει την Γενική Συνέλευση της FedHatta που θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουάριου. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού, είναι ο πανελλήνιος εκπρόσωπος του συνόλου του κλάδου των τουριστικών γραφείων στους αντίστοιχους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
Να αξιοποιήσει την Πτέρυγα Μπρισίμη, διαμορφώνοντας αίθουσες για την πραγματοποίηση σεμιναρίων αλλά και για την φιλοξενία συνεδριάσεων τοπικών συλλόγων και επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων, να ολοκληρώσει τη δημιουργία της Αίθουσας Ιστορίας του Επιμελητηρίου μας, με την δημιουργία εκθεσιακού χώρου με παλαιά μηχανήματα των τεχνικών σχολών, πλούσιου φωτογραφικού υλικού αλλά και την χρήση υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικού υλικού που θα δώσει τη δυνατότητα παρουσίασης της επιχειρηματικής ιστορίας της πόλης μας στις νέες γενιές.
Να διοργανώσει εξειδικευμένες και στοχευμένες δράσεις προβολής και προσέλκυσης τουριστών, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου αλλά και την προβολή της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα την συνδιοργάνωση με το Σωματείο Αρτοποιών για το ρεκόρ Guiness τον ερχόμενο Μάιο και άλλα.
Να μεταβεί προς μία αειφορική πολιτική ανάπτυξης για τον φορέα μας, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο του προγράμματος Net-metering και την συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην στήριξη σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων του Ν. 4513/2018.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Θανάσης Λιούπης, Κώστας Μαραβέγιας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην Υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφεριάρχης Θανάσης Μόρας, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, οι αντιδήμαρχοι Βόλου Αριστείδης Σαββάκης, Θανάσης Σταυρίδης, Χρήστος Στεφόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργος Τόρης, η Πρόεδρος του ΟΛΒ Βίκυ Μήτρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου, ο Πρόεδρος του ΙΣΜ, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: