8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεταναστευτικό: Η συμφωνία κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης: Σε Χίο, Λέσβο και Σάμο ο Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης:

Θετική ήταν η έκβαση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, για το μεταναστευτικό.

Η εξαντλητική συζήτηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες οδήγησε στην εξεύρεση κοινού τόπου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως φανέρωσαν οι δηλώσεις των δύο πλευρών που ακολούθησαν.

- Advertisement -

Οι κλειστές δομές

Το μεγάλο αγκάθι στη συζήτηση ήταν οι κλειστές δομές και τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νησί με τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτά. Τόσο στα στελέχη της αυτοδιοίκησης όσο και στους κατοίκους υπάρχει ο φόβος ότι η δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων δεν θα συνοδευτεί από το κλείσιμο των υπαρχουσών ανοιχτών δομών και ξαφνικά θα βρεθούν με δύο κέντρα προσφύγων. Γι’ αυτό η φράση κλειδί στην χθεσινή ανακοίνωση εκτιμάται ότι ήταν «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».
Οι διαβεβαιώσεις για κλείσιμο των ανοιχτών άναρχων δομών σε εύλογο χρονικό διάστημα από την στιγμή λειτουργίας των κλειστών ήταν αυτό που οδήγησε στην τελική συμφωνία. Επίσης, η διαλλακτικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να αποδεχτεί μια άλλη πρόταση εφόσον είναι «ρεαλιστική» και τηρεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί δίνει περιθώρια ελιγμών σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Πάει στα νησιά ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το αμέσως επόμενο διάστημα και τα τρία νησιά με πρώτο σταθμό την Σάμο. Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς οι εργασίες για το κλειστό κέντρο είναι στην τελική ευθεία και σύντομα θα μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης δεν υπήρξαν οι αντιδράσεις και οι εικόνες πολέμου που έλαβαν χώρα σε Λέσβο και Χίο. Φιλοδοξία της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για την υλοποίηση των κλειστών κέντρων και στα υπόλοιπα. Πρώτον γιατί θα μπορούν να δουν και οι κάτοικοι των άλλων δύο νησιών την ασφάλεια που προσφέρει ένα τέτοιο κέντρο, τον τρόπο λειτουργίας του και βασικότερο όλων σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση του θα κλείσει η ανοιχτή δομή.

Από την Σάμο, ο κ. Μητσοτάκης, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η εξειδίκευση έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα επόμενα βήματα κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης για το μεταναστευτικό

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης επιστρέφουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να ενημερώσουν τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο για τα όσα συμφωνήθηκαν χθες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής προτάσεων προς την κυβέρνηση. Μένει να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής νέων προτάσεων ως προς την χωροθέτηση των κλειστών δομών, διαφορετικά θα δημιουργηθούν στις περιοχές που έχουν δεσμευθεί. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρό παράθυρο για αλλαγή, είτε στην Λέσβο, είτε στην Χίο αν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι, το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στους άξονες «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες ασύλου, γρήγορες επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»– ισχύει απολύτως και αποτελεί το μόνο σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί.

Άμεσα ξεκινά και η απομάκρυνση από τα νησιά όσων έχουν ήδη λάβει άσυλο, υπολογίζονται σε χίλια άτομα, αλλά, έχουν επιλέξει να παραμένουν στις ανοιχτές δομές, καθώς και εκείνων που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες και είναι επίσης μεγάλος αριθμός. Η κίνηση αυτή, όπως προσδοκούν στην κυβέρνηση, θα δώσει το μήνυμα στους κατοίκους των νησιών ότι η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: