8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης:

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι αν δεν συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της χώρας τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε κατοίκους της Βέροιας.

- Advertisement -

«Θα ήθελα εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει, όμως, και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία πρακτικά η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε.

Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους πλευρά να μην σεβαστούν τη Συμφωνία να γνωρίζουν δύο πράγματα:

Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι, δεύτερον, τα Μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση. Απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η Συμφωνία. Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο το οποίο πάντα θα στηρίζει την ελληνική οικογένεια», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε δε ότι έχει μεγάλη σημασία να είναι ισχυρή η ΝΔ στην Ευρώπη, γιατί σημαίνει τελικά «ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», σημαίνει περισσότερες δυνατότητες προκοπής.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «πείσαμε την Ευρώπη να στηρίξει μια πολιτική ασφαλούς φύλαξη των συνόρων». Γι’ αυτό, ξεκαθάρισε, φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ώστε εμείς να καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην επικράτεια και όχι ο κάθε άθλιος διακινητής.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σημαντικά έργα της Μακεδονίας που φέρουν το «αποτύπωμα της Ευρώπης», όπως το νέο Μουσείο στις Αιγές, ο χώρος του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, ενώ έκανε ειδική μνεία σε χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεργασίας της χώρας με την Ευρώπη. «Μπορέσαμε να ξεπεράσουμε μαζί τη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού, αντιμετωπίσαμε και την προσφυγική κρίση, που θέλω να θυμίσω δοκίμασε και ολόκληρη τη Μακεδονία. Όλα αυτά τα κάναμε, γιατί η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά μια χώρα, η φωνή της οποίας μετράει στην Ευρώπη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε ότι δεν μιλούν καθόλου για την Ευρώπη.

Κάλεσε δε «να πολεμήσουμε την αποχή», για να συμπληρώσει ότι δικαιώνεται η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την επιστολική ψήφο.

Πηγή: tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: