8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Σε ρόλο διαιτητή Ρωσία και Τουρκία – Δεν συνομιλούν Σάρατζ και Χαφτάρ

Διαβάστε επίσης:

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαπραγμάτευση για αντιπροσώπου στη Μόσχα με τους Σάρατζ και Χαφτάρ να συνομιλούν με Ρωσία και Τουρκία αλλά όχι μεταξύ τους για την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη! 

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS το οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ.

- Advertisement -

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

Και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ Σαράτζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, μετέδωσε το TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας», φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.

Αυτό ενώ αναμένεται σήμερα (13/1) να υπογραφεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Λιβύης και τα ΜΜΕ της χώρας, αποφασίστηκε να υπογράψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα, μετά την παραβίαση την Κυριακή της προηγούμενης συμφωνίας. Οι δύο πλευρές είχαν αποφασίσει κατάπαυση του πυρός, η οποία ωστόσο κράτησε μερικές… ώρες, με αποτέλεσμα να αλληλοκατηγορούνται πως αθέτησαν την υπόσχεσή τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sputnik, αλλά και τοπικά δίκτυα ενημέρωσης, αποφασίστηκε να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.

Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν τη σελίδα». «Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της πρωτοβουλίας των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας (…) η Μόσχα θα φιλοξενήσει σήμερα διαλιβυκές συνομιλίες υπό την αιγίδα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσία και της Τουρκίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Σάρατζ, ο Χάφταρ και εκπρόσωποι άλλων πλευρών στη Λιβύη αναμένεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες», πρόσθεσε.

Προχωρούν οι συνομιλίες

Παρόλα αυτά οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Μόσχα, που διεξάγονται με την υποστήριξη Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη.

Μιλώντας δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: