8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λάθη θα γίνονται, αρκεί που διορθώνονται

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση προχώρησε στην επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο είχε καταργήσει τον περασμένο Ιούλιο αναλαμβάνοντας την εξουσία. Στο Μαξίμου πίστευαν ότι με την ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μπορούσε να γίνει πιο ορθολογική η διαχείριση ενός ακανθώδους προβλήματος.

- Advertisement -

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το νέο σύστημα δεν «τράβηξε», δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όταν ο Χρυσοχοΐδης έχει στο μυαλό του το πώς θα επιβάλει κανόνες ασφάλειας σε γειτονιές γκέτο της Αθήνας και είναι απασχολημένος διαρκώς με τους «μπαχαλάκηδες» και τους λοιπούς καταληψίες.

Το Κουκάκι κέρδισε τη Μόρια. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε πολλά μέτωπα ανοικτά, ήταν αδύνατο να διαχειρισθεί και το ζήτημα του μεταναστευτικού, που χρησιμοποιείται από τον Ερντογάν ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα.

Δοκιμάσθηκαν ενδιάμεσες λύσεις, όμως οι συναρμοδιότητες των υπουργείων που τελικώς οδηγούν στην αδράνεια είχαν ως αποτέλεσμα να αναζητηθεί μια πιο δραστική κίνηση.

Η επανασύσταση του υπουργείου δεν αποτελεί πανάκεια. Το είδαμε άλλωστε και επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπήρχε αρμόδιο υπουργείο αλλά το μεταναστευτικό πήρε εκρηκτικές διαστάσεις και οι αιτήσεις ασύλου στοιβάζονταν στα ράφια. Η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, που έγινε ερήμην της Ελλάδας, έχει δώσει τα κλειδιά του ζητήματος στον Ερντογάν, ο οποίος ανάλογα με τη συγκυρία και τις δικές του πολιτικές ισορροπίες ανοιγοκλείνει τις κάνουλες των ροών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μιλήσει για αποτυχία της κυβέρνησης, όταν τα προηγούμενα χρόνια με την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που ακολούθησε η Ελλάδα έγινε ο κόμβος των μεταναστευτικών ροών της Ασίας και της Αφρικής. Με την επανασύσταση του υπουργείου δηλώνεται η αποτυχία του κράτους συνολικά να διαχειρισθεί ένα μεγάλο ζήτημα και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον πρωθυπουργό, που έχει επενδύσει στην ανασυγκρότηση των κρατικών φορέων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση διαπίστωσε ένα λάθος και το διόρθωσε σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο στοιχείο για έναν πολιτικό οργανισμό. Να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τα θέματα, να αναγνωρίζει εγκαίρως τα λάθη και να προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις.

Το είδαμε να γίνεται με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπου μέσα σε ένα μήνα υπήρξαν αντικαταστάσεις στελεχών που κρίθηκαν ότι τελικώς δεν ήταν κατάλληλοι για αυτές τις θέσεις, το διαπιστώσαμε και με το υπουργείο Μετανάστευσης, στο οποίο προστέθηκε και ο τίτλος του Ασύλου, που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής σε αυτό το μέτωπο.

Ο Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει και λάθη, θα έχει και αστοχίες. Σε αντίθεση όμως με τον Τσίπρα, που είχε μία δογματική αντίληψη στις αποφάσεις του και δεν αναγνώριζε τα λάθη του, με κορυφαίο την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, όπου ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι μας «έσωσε», ο πρωθυπουργός προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις.

Στην οικονομία λένε ότι εάν πάρεις το δρόμο των ζημιών σε όποιο σημείο κι αν σταματήσεις θα βγεις κερδισμένος. Ο Μητσοτάκης, που γνωρίζει από οικονομία, εντοπίζει τα λάθη και δεν διστάζει να τα διορθώσει γιατί αυτό που μετρά σε μία κυβέρνηση είναι το αποτέλεσμα και όχι η εμμονή. Ιδίως σε ένα λάθος.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου προχώρησαν την Τετάρτη κάτοικοι της Ηλείας μετά το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο καθηγητές. Εχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Ανδραβίδας, το έργο μετατροπής της εθνικής οδού σε αυτοκινητόδρομο έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε έτοιμο το διαγωνισμό, ακύρωσε τη διαδικασία και έσπασε το έργο σε πολλά τμήματα, υποτίθεται για να βελτιώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστικών εταιριών. Αποτέλεσμα ήταν να πάρει τις πρώτες εργολαβίες ο «Τοξότης» του Καλογρίτσα, που προσέφερε μεγάλες εκπτώσεις, χωρίς όμως να διαθέτει ίδια κεφάλαια. Ο ΣΥΡΙΖΑ «πριμοδότησε» μέσω της Attica Bank τον Ομιλο Καλογρίτσα με δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά δεν μπόρεσε να τον διασώσει από τη διαδικασία κήρυξης πτώχευσης. Επί 5 χρόνια δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος σε ένα έργο, το οποίο θα μπορούσε φέτος να είχε παραδοθεί στο σύνολό του εάν δεν είχαμε τα «διαπλεκόμενα πειράματα» του ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: