8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κώστας Τσιάρας: Διαφάνεια και ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Διαβάστε επίσης:

Οι εµπειρικές αναλύσεις που επικαλείται διαχρονικά στις µελέτες της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν πως η βελτίωση της ποιότητας των θεσµών και η εµπέδωση της διαφάνειας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο τοµέα συµβάλλουν σηµαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Σε αυτή τη διαπίστωση συνηγορεί, άλλωστε, και η κοινή λογική, καθώς οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις του δικαστικού µας συστήµατος σε συνδυασµό µε το αίσθηµα της επεκταµένης διαφθοράς έχουν σηµαντικά αρνητικό αντίκτυπο στο επιχειρηµατικό περιβάλλον, δυσχεραίνοντας την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ανάταξη της εθνικής µας οικονοµίας.

- Advertisement -

Για τον λόγο αυτό, οι πολιτικές πρόληψης και πάταξης της διαφθοράς που ξεκίνησαν µε την επαναφορά του αδικήµατος της ενεργητικής δωροδοκίας ως κακούργηµα στον προσφάτως ψηφισθέντα Ν. 4637/2019 και η επικείµενη ενσωµάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. 2017/1371 για την καταπολέµηση της απάτης στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, που «παρέπεσε» από τις προτεραιότητες της προηγούµενης κυβέρνησης, δεν είναι παρά ο ένας µόνο από τους δύο πυλώνες που µπορούν να στηρίξουν το Κράτος ∆ικαίου στη χώρα µας.

Η συµπλήρωση του νοµικού πλαισίου µε κίνητρα για την εφαρµογή νέων ψηφιακών εφαρµογών και οι ηλεκτρονικές λύσεις για την καταπολέµηση της παραοικονοµίας αποτελούν το δεύτερο σηµαντικό συστατικό ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού δικαστικού συστήµατος. Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης κάνει τα πρώτα σηµαντικά βήµατα, υλοποιώντας τις δικές του συµπληρωµατικές δράσεις πάνω στις ώριµες στρατηγικές που έχουν χαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επέκταση της ηλεκτρονικής ∆ικαιοσύνης, που θα συµβάλει στην απλοποίηση και την επιτάχυνση του δικαστικού συστήµατος, θα αποτυπωθεί τις επόµενες ηµέρες σε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο δράσης, µε ορίζοντα τριετίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ολοκληρώνεται άµεσα η προκήρυξη του διαγωνισµού για το Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης ∆ικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής ∆ικαιοσύνης σε όλα τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της επικράτειας. Η οικονοµική δυναµική που αναπτύχθηκε µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου παρέχει µια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οι καλά στοχευµένες µεταρρυθµιστικές προσπάθειες στο επίπεδο των θεσµών και της ∆ικαιοσύνης έχουν ζωτική σηµασία για την εµπέδωση της διαφάνειας, όχι µόνο ως αναγκαία προϋπόθεση κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά, επιπλέον, ως αναγκαίος όρος εξασφάλισης διατηρήσιµων ρυθµών οικονοµικής µεγέθυνσης που θα καταστήσουν τη χώρα µας πιο ισχυρή και την οικονοµία µας περισσότερο ανθεκτική στις δύσκολες προκλήσεις που έχει µπροστά της.

*Ο Κώστας Τσιάρας είναι υπουργός ∆ικαιοσύνης
(το άρθρο δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά)

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: