8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος: Ψηφίζεται την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. 

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

- Advertisement -

το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να πάρει 20 έδρες bonus το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 25% και από εκεί και πέρα αυξάνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το bonus φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 50 εδρών bonus, αν το πρώτο κόμμα έχει συγκεντρώσει 40%. Η διαφορά από τον σημερινό νόμο είναι πως αυτός έδινε 50 έδρες bonus  ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έπαιρνε το πρώτο κόμμα.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία μεθαύριο Τετάρτη 15/1, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

«Απολύτως συνεπής και αξιόπιστη είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα είχαμε πει προεκλογικά τόσο σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του εκλογικού νόμου όσο και σε ό,τι αφορά στο χρόνο κατάθεσής του», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το bonus είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: