8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καταλήψεις: Ικανοποίηση και νέος σχεδιασμός της ΕΛΑΣ μετά την επιχείρηση στο Κουκάκι

Διαβάστε επίσης:

Προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ προκαλούν τα γεγονότα το απόγευμα του Σαββάτου στο Κουκάκι, με ομάδες αντιεξουσιαστών να προσπαθούν να καταλάβουν και πάλι κτίρια που σφράγισαν αστυνομικοί πριν μερικές εβδομάδες.

Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών ότι οι καταλήψεις αποτελούν παρελθόν δεν επιβεβαιώθηκαν και πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρά σε νέο σχεδιασμό του πλάνου με τα κτίρια που εκκενώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην ηγεσία της «Κατεχάκη» υπάρχει ικανοποίηση για την άμεση κινητοποίηση και την ανακατάληψη δύο κτιρίων, ενός στην οδό Ματρόζου και ενός στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι. Τα δυο κτίρια που επιχείρησαν το βράδυ του Σαββάτου αντιεξουσιαστές να τα καταλάβουν, με την επέμβαση όμως των αστυνομικών να είναι άμεση.

- Advertisement -

Ταυτόχρονα, στο μικροσκόπιο έχουν οι κινήσεις και επιλογές των αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν στις καταλήψεις του Σαββάτου.

Οι αναλυτές της Ασφάλειας προσπαθούν να ερμηνεύσουν συγκεκριμένες κινήσεις των αντιεξουσιαστικών ομάδων .. Όπως για παράδειγμα γιατί επέλεξαν να εισέλθουν στα δυο κτίρια στο Κουκάκι επτά γυναίκες (ανάμεσα τους και η ανήλικη κόρη γνωστού ηθοποιού) και όχι σκληροί αντιεξουσιαστές, καθώς ήταν βέβαιο ότι θα έδινα μάχη των τους αστυνομικούς.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Δυο ομάδες αντιεξουσιαστών, πηγαίνουν στο Κουκάκι και καταφέρνουν χρησιμοποιώντας σκάλες και γκρεμίζοντας παράθυρα να μπουν και πάλι μέσα στα δυο κτίρια που είχαν σφραγιστεί στις 18 Δεκεμβρίου. Στο σημείο φτάνουν και περίπου 50 αντιεξουσιαστές , με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με τα ΜΑΤ. Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την προσπάθεια εισβολής στο κτίριο της οδού Ματρόζου. Περίπου μια ώρα μετά, απομάκρυναν τα άτομα που είχαν μπει στο κτίριο. Οι αστυνομικοί άνοιξαν με τροχό την πόρτα του οικήματος στο οποίο είχε γίνει ανακατάληψη και εισέβαλαν στο εσωτερικό του, όπου συνέλαβαν πέντε άτομα (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος).

Ανάλογη επιχείρηση έγινε και στο κτήριο της οδού Παναιτωλίου, όπου η εκκένωση από την Αστυνομία ολοκληρώθηκε στις 21.30 το βράδυ, ενώ συνελήφθησαν οκτώ άτομα (5 γυναίκες και 3 άνδρες). Οι καταληψίες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πετούσαν τσιμεντόλιθους, ξύλα και μπογιές εναντίον των αστυνομικών που προστατεύονταν με τις ασπίδες, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικά λέιζερ για να τυφλώνουν τους νεαρούς προκειμένου να μην μπορούν να πετούν αντικείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επιχείρηση τραυματίστηκαν ελαφρά έξι αστυνομικοί.

Νωρίτερα σε εννέα προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Κουκάκι, κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακατάληψη των κτιρίων στην οδό Ματρόζου 45 και στην οδό Παναιτωλίου 21, από ομάδες αντιεξουσιαστών. Σε βίντεο που δημοσίευσε η αστυνομία φαίνεται ολόκληρη η αστυνομική επέμβαση στην οδό Ματρόζου, αλλά και οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ οι αντιεξουσιαστές.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: