8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καλπάζει η ανεργία στα Τρίκαλα

Διαβάστε επίσης:

Η ανεργία είναι πια ο μόνιμος εφιάλτης για χιλιάδες συμπολίτες Τρικαλινούς, που παρά τις τάσεις «ανάπτυξης» μέσω κυρίως της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, παραμένει σε υψηλά ποσοστά συνεχίζοντας ανοδικά. Στην ουσία ο αριθμός των ανθρώπων που είναι και δηλώνουν στον ΟΑΕΔ άνεργοι, ισούνται με τους κατοίκους μιας μικρής πόλης ξεπερνώντας τους 15.000 στο νομό Τρικάλων.

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, προκύπτει ότι οι άνεργοι συνολικά στο νομό Τρικάλων χθες, ήταν 15.008. Αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Ειδικότερα ανά δήμο, στο Δήμο Τρικκαίων, οι άνεργοι συνολικά είναι 10.398, στο Δήμο Φαρκαδόνας είναι 1.078, στο Δήμο Πύλης είναι 1018 και στο Δήμο Μετεώρων2.514. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δήμο Καλαμπάκας, μέσα σε μία μόλις μέρα, ο αριθμός των ανέργων ανέβηκε κατά 12 εγγεγραμμένους αφού στο τέλος της ημέρας ο αριθμός των ανέργων ήταν 2.526! Στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός των ανέργων είναι στο 1.064.526 (Δεκ. 2019) ενώ μία χρονιά πριν ήταν 935.449 (Δεκ. 2018).

- Advertisement -

Στρατιές ανέργων ανά ηλικιακή ομάδα

Συνολικά στους δήμους του νομού οι γυναίκες έχουν την πρωτιά στο 60% περίπου των ανέργων ενώ σε ότι αφορά στο κομμάτι της εκπαίδευσης η συντριπτική πλειοψηφία αφορά απόφοιτους της δευτεροβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχει επίσης μια μερίδα συμπολιτών μας (πάνω από 300) που δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν ούτε καν το απολυτήριο της πρωτοβάθμιας.

Δυσάρεστο στοιχείο είναι ότι το πρόβλημα της ανεργίας αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες με κυριότερες τις λεγόμενες παραγωγικές, δηλαδή από 26-55 ετών. Πάνω από 2.000 άνεργοι δε, είναι ηλικίας 56 ετών και πάνω, άνθρωποι δηλαδή εγκλωβισμένοι, χωρίς διέξοδο στην αγορά εργασίας και επίσης χωρίς διέξοδο προς τη σύνταξη με τα σημερινά ασφαλιστικά δεδομένα.

Η ανεργία δεν πέφτει ούτε στο νομό Τρικάλων

Προφανώς λοιπόν η ανεργία δεν πέφτει. Και σίγουρα, παρά τα όσα υποστηρίζει ο ΣΕΒ, ο παράγοντας «μισθολογικό κόστος» δεν την επηρεάζει με ορθολογικούς οικονομικούς όρους. Την επηρεάζει «προειδοποιητικά» προφανώς, όταν κάθε φορά που συζητιέται η αύξηση του βασικού μισθού και οι εργοδότες προχωρούν σε αυτή την πρόκληση. Θύματα βέβαια πάντα οι εργαζόμενοι, που δεν υποστηρίζονται από κανέναν πολιτειακό μηχανισμό.

Με τα νούμερα βέβαια αποδεικνύεται ότι η συνεχείς πτώσεις των μισθών ακόμη και κάτω των 500 ευρώ, δεν στάθηκαν εδώ και τόσα χρόνια ανάχωμα στην ανεργία.

Στο νομό Τρικάλων το 2014, με βάση τα τότε στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, οι άνεργοι και στους τέσσερις δήμους ήταν 11.848 και ήταν πολλοί! Σήμερα, ο αριθμός αυτός βρίσκεται θυμίζουμε πάνω από τους 15.000. Πέρυσι, τα σχετικά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για 12.000 περίπου και μόλις πριν λίγους μήνες, όπως είχε δημοσιευθεί σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» 13.491.

Μιλάμε για αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 20% περίπου στους δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων παρά τις διακυμάνσεις μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της διατήρησης της ανεργίας σε ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά, είναι το γεγονός της ανασφάλιστης εργασίας, που φαίνεται να καθιερώνεται ως πάγια τακτική ενώ πολλοί κάνουν λόγο για «χάιδεμα των εργοδοτών» μέσα από μειωμένα πρόστιμα.

Από όπου και να το πιάσεις, το η επισφάλεια συνεχίζει να είναι μέρος της καθημερινότητας χιλιάδων ανέργων και ακόμη περισσότερων χιλιάδων εργαζομένων.
πηγή: tv10.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: