8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισπανία: Ανακοινώθηκε αύξηση των συντάξεων κατά 0,9%

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (14/1) την αύξηση των συντάξεων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλιστών με τη ριζοσπαστική αριστερά του Podemos.

Η κυβέρνηση ενέκρινε «ένα διάταγμα για την αύξηση των συντάξεων κατά 0,9% φέτος», είπε ο Σάντσεθ. Από αυτό το μέτρο, το πρώτο που υιοθετεί η νέα κυβέρνηση, θα επωφεληθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια συνταξιούχοι, διευκρίνισε το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

- Advertisement -

Οι συντάξεις θα ακολουθούν πλέον και πάλι τις αυξήσεις των τιμών, κάτι που είχε διακοπεί από το 2014, μετά τα μέτρα λιτότητας που είχε εγκρίνει τότε η κυβέρνηση. Εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 0,9%, οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη διαφορά, με εφάπαξ καταβολή, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Ο Σάντσεθ είπε επίσης ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους στόχους του ελλείμματος της Ισπανίας για τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία του με το Podemos προβλέπει την αύξηση των δημοσίων δαπανών καθώς και τη λήψη μέτρων, όπως τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη αυξήθηκε κατά 22% πέρσι.

Η Μαδρίτη εκτιμά ότι το έλλειμμά της θα περιοριστεί στο 2% του ΑΕΠ το 2019 και στοχεύει να μειωθεί περαιτέρω στο 1,7% το 2020. Ωστόσο οι εργοδότες δεν πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεδομένων των δαπανών που προβλέπεται να γίνουν, «έχουμε την εντύπωση ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει το 3,5% και αυτό αποτελεί ήδη πρόβλημα με την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης (CEOE), Αντόνιο Γκαραμέντι.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Καταλονίας, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι δίνει προτεραιότητα στον διάλογο και όχι στην προσφυγή στα δικαστήρια για να αντιμετωπιστούν οι πρωτοβουλίες των αυτονομιστών.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: