8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Θεσσαλία: Ολοκληρώνεται η φάση της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής

Διαβάστε επίσης:

Με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2024, στο Βόλο διευρυμένη σύσκεψη εργασίας για την πορεία υλοποίησης του σχήματος της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, οι Αντιπεριφερειάρχες και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας, καθώς και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, Λάρισας, κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος, Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, και Τρικάλων, κ. Σπύρος Γιαγιάκος. Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Διεύθυνσης, καθώς και οι Συντονιστικές Κρατικής Αρωγής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε από τον Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, η πορεία υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες του 2023, εστιάζοντας στο έργο ανά Περιφερειακή Ενότητα, η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιτροπών και κλιμακίων κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από την πλευρά των Επιμελητηρίων για να κινητοποιηθούν όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προσκομίσει τα σχετικά έγγραφά και να το πράξουν προς τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιλαμβάνει (α) τη χορήγηση της πρώτης αρωγής μέσα από δύο κύκλους, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά τους προηγούμενους μήνες, (β) τη χορήγηση της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε) που προχωρά κατά την παρούσα φάση, και (γ) τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την προκαταβολή που χορηγήθηκε), που φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Μέχρι τώρα, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 10.942 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φτάνει τα 68.951.803,63 ευρώ. Από το εν λόγω ποσό τα δύο τρία (2/3) αφορούν επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει τα απαραίτητα στοιχεία έχει προχωρήσει από τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας προς τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης για την προκαταβολή του 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής. Η καταβολή της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής – από τη στιγμή που υποβληθούν ολοκληρωμένα τα στοιχεία από τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας – πραγματοποιείται μέσα σε επτά ημέρες από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου, καθώς έχει ψηφιοποιηθεί και εσωτερικοποιηθεί η σχετική διαδικασία – χωρίς να απαιτείται η ταχυδρόμηση φακέλων. Το ζητούμενο, όπως και τέθηκε στα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, είναι ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων – περίπου το ένα τέταρτο (1/4) των αιτήσεων – καλείται να υποβάλλει κατά την επόμενη περίοδο, και όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα στοιχεία του φακέλου του στην Περιφέρεια, είτε για να λάβει την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής, είτε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με αφορμή τη συνάντηση με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «με τα επιμελητήρια της Θεσσαλίας έχει αναπτυχθεί μία ιδιαίτερα στενή συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – και την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Ένα πλαίσιο που, στο σύνολό του, έχει καταβάλλει μέχρι τώρα περίπου 240 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Όσον αφορά την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις, την οποία και υλοποιούμε μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουμε καταφέρει να λάβει μέχρι τώρα ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων ενίσχυση που αντιστοιχεί στο 50% της κρατικής αρωγής, μέσα από στενή και αποτελεσματική συνεργασία των επιτροπών και των κλιμακίων κρατικής αρωγής της Περιφέρειας. Μέχρι τώρα περίπου 11.000 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν λάβει το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί σε 69 εκατ. ευρώ. Και η διαδικασία συνεχίζεται με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας να υποβάλλουν στοιχεία ψηφιακά σε τακτική βάση στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου και μέσα σε – κατά μέσο όρο – επτά ημέρες προχωρούν οι πληρωμές της προκαταβολής από το Υπουργείο προς τους δικαιούχους, όπως αυτοί αποστέλλονται από την Περιφέρεια. Το ζητούμενο είναι όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τα στοιχεία τους στις επιτροπές και τα κλιμάκια της κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν. Και δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις, καθώς ξεπερνούν το ¼ των αιτήσεων. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη το έργο που γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και την αποτελεσματική συνεργασία που υπάρχει με την κεντρική υπηρεσία, έχουμε θέσει ένα κοινό χρονοδιάγραμμα ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παροχή της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής από το τέλος του καλοκαιριού προς τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: