8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας τρέμει τις εκλογές

Διαβάστε επίσης:

Στην πλήρη αποδόμηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο.

Διέψευσε και πάλι τα σενάρια για πρώρες εκλογές επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στον Αλέξη Τσίπρα, επειδή, όπως είπε από τη μια τρέμει μήπως γίνουν και από την άλλη τα αξιοποιεί για εσωκομματικούς λόγους για να κρατά ενωμένο το κόμμα του και να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις.

- Advertisement -

«Ο βασικός λόγος είναι γιατί τρέμει και φοβάται τις βουλευτικές εκλογές. Γιατί αλλιώτικα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο φοβισμένος, χρησιμοποιεί το σενάριο των εκλογών ως ένα πιθανό σενάριο του κοντινού αύριο για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός. Κι ό,τι λέει το κάνει. Αυτή είναι και μία μεγάλη διαφορά με τον κ. Τσίπρα». Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αλλάξει πολύ για να διεκδικήσει την εξουσία. Γιατί δεν υπάρχει περιθώριο αυτή τη φορά για δημαγωγία, ούτε αντιμνημονιακά κηρύγματα. Αυτά τέλειωσαν. Δεν είστε στο χώρο της πολιτικής παρθενίας. Κυβερνήσατε και κριθήκατε από το λαό.

Ασκώντας κριτική στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για σύμπραξη προοδευτικών δυνάμεων, υπενθύμισε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να συμμαχήσει με τον κ. Καμμένο αντί με το ΠΑΣΟΚ ή το «Ποτάμι» και αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές διατύπωσε το ερώτημα: «Υπάρχει κανείς που θα θελήσει να συνεργαστεί με την πολιτική δύναμη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας;»

Ο κ. Θεοδωρικάκος απέκρουσε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νέος εκλογικός νόμος εμποδίζει τις κυβερνήσεις συνεργασίας και ανέφερε ότι με τον προηγούμενο νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου εξελέγη πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σαμαράς ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας 3 κομμάτων και δύο φορές ο Αλ. Τσιπρας ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. «Επομένως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο εκλογικός νόμος έχει επίπτωση στην εκλογική συμπεριφορά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από τις κοινωνικές συνθήκες, τις πολιτικές των κομμάτων, τους απολογισμούς και τα διλήμματα που επικρατούν στην κοινωνία». Κι επισήμανε ότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός και όχι τα εκλογικά συστήματα.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αξιόπιστες κυβερνήσεις. Γιατί κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλαν προεκλογικά και τις εμπιστεύτηκε ο λαός». Και ως παραδείγματα αξιόπιστων κυβερνήσεων ανέφερε τη σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη που υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία κινήθηκε πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο και η οποία, όπως είπε, θα είχε βγάλει τη χώρα από την κρίση αν δεν διέκοπτε την πορεία της ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η περίοδος που βιώνουμε δεν επιτρέπει να προσθέσουμε δυσκολίες στη χώρα και υπογράμμισε ότι αν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης είχαμε έναν εκλογικό νόμο που ευνοούσε την ύπαρξη περισσότερων κομμάτων τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. «Είναι ένα μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε και στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα των συναινέσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις συναινέσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «έστω και τμηματικά θα υπάρξουν και άλλοι που θα θελήσουν να βάλουν πλάτη». Κάλεσε, δε, τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν διάθεση συναίνεσης, τονίζοντας ότι μπροστά στις ωμές και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν υπάρχει η πολυτέλεια του διχασμού και των τεχνητών αντιπαραθέσεων.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: