8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση αυξάνει τον κατώτατο μισθό αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση νόμου

Διαβάστε επίσης:

Την ώρα που με πυρετώδεις ρυθμούς ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 800.000 εργαζόμενους και στα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει στη βουλή πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, από μία πιθανή αύξηση θα επωφεληθούν όσοι απασχολούνται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αλλά και όσοι εργάζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης και εξαρτώνται άμεσα από το ύψος του κατώτατου.

- Advertisement -

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αύξηση από 4% – 5%. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης που να συνδυάζεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Με αυτές τις διαδικασίες σε εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτιόγλου, είπε ότι η πρόταση κατατίθεται με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ώστε να ενισχυθεί «η βιοποριστική λειτουργία του μισθού» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση: «Με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για μία ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για πολλές και καλές δουλειές».

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:

«Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.

Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.

Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς»

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: