8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν: Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ θα περάσει το μεσημέρι της Τετάρτης (28/1) ο πρωθυπουργός για να συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν. Η Ελλάδα έχει επενδύσει στη συνάντηση αυτή σε συνέχεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας μέσω στρατηγικών συμμαχιών και εκτιμάται πως ο Γάλλος Πρόεδρος είναι μιας πρώτης τάξεως σύμμαχος ιδιαιτέρως απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Θυμίζεται άλλωστε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας στην Καθημερινή ότι καμία απειλή κατά της κυπριακής ή της ελληνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει αποδεκτή.

- Advertisement -

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της αγοράς των δυο γαλλικών φρεγατών αλλά και ζητήματα οικονομίας. Επιπλέον οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Υπογραμμίζεται επίσης, πως η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο φόρουμ μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κά.

Το ραντεβού στις Βρυξέλλες

Το ίδιο απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, χώρας- μέλους της ΕΕ, με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ και αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: