8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Επέλαση της κακοκαιρίας-Διακοπή κυκλοφορίας στην Αθηνών-Λαμίας

Διαβάστε επίσης:

Ουρές ακινητοποιημένων ΙΧ έχουν σχηματιστεί αυτή την ώρα στην περιοχή της Μαλακάσσας, στο παράδρομο της εθνικής στο ρεύμα προς Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί οδηγοί σταμάτησαν προκειμένου να τοποθετήσουν αλυσίδες, ενώ η τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας για να περάσουν τα εκχιονιστικά.

Πάνω από 20 λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα από Λαμία μέχρι τα διόδια της Τραγάνας. Λόγω της χιονόπτωσης, δόθηκε εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής από τα διόδια Αφιδνών μέχρι το Σχηματάρι, ενώ τα ΙΧ κυκλοφορούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Διακοπή κυκλοφορίας ισχύει και στην παλαιά εθνική Αθηνών-Θηβών στο ύψος της Μάνδρας.

- Advertisement -

Παράλληλα, όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν κάποια ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου.

Την ίδια στιγμή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται στην περιοχή του Μαρτίνου και της Υλίκης με την ίδια ένταση. Η κίνηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων γίνεται κανονικά αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού διευκολύνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων και παίρνοντας μέτρα έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν, εκεί όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διακόπηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική καθώς ένας 20χρονος έχει εγκλωβιστεί μέσα στο όχημά του από τα χιόνια στα Δερβενοχώρια. Στην περιοχή στα Δερβενοχώρια βρίσκεται ερπυστριοφόρο της 1ης ΕΜΑΚ μαζί με Πυροσβέστες από τα Οινόφυτα και την 7ηΕΜΑΚ και επιχειρούν για να φτάσουν στο εγκλωβισμένο από τα χιόνια όχημα.

Ο νεαρός επικοινώνησε με το νούμερο έκτακτης ανάγκης και ανέφερε πως το όχημά του έχει κολλήσει 4 χιλιόμετρα πάνω από τα Σκούρτα στη θέση «Τσιγκουράτι» κοντά στα Δερβενοχώρια.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι υπηρεσίες της Νέας Οδού, τα μηχανήματα των οποίων επιχειρούν από το πρωί να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Καλά στην υγεία τους είναι 13 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματα τους με τη βοήθεια της πυροσβεστικής στην επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, στη Στεφάνη Βοιωτίας.

Χανιά: Άνοιξε ο δρόμος στον Ομαλό

Στην Εύβοια, ικανοποιητικά εξελίσσεται η επιχείρηση της περιφέρειας με 40 μηχανήματα, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά.

Στην Αττική, κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω. Χιόνι πέφτει τις τελευταίες ώρες στου Παπάγου, στο Μετς, στην Πετρούπολη και στο Περιστέρι.

Αίσιο τέλος είχε για τους τέσσερις επιβαίνοντες ιστιοφόρου σκάφους που έπλεε ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου στον Σαρωνικό, όπου πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ.

Από το βράδυ αναμένεται ύφεση και από αύριο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και ήδη η Πυροσβεστική απεγκλώβισε πολλά άτομα από τα οχήματά τους σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Βίλια, Μάνδρα και Καλάβρυτα. Μάλιστα η Πυροσβεστική απεγκλώβισε μια οικογένεια από το σπίτι της στα Βίλια.
Εξάλλου, τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο 10 άτομα, που ακινητοποιήθηκαν τα οχήματά τους στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας στη Στεφάνη Βοιωτίας, εξαιτίας χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πάνω από 10 χωριά στη Βοιωτία τόσο στην περιοχή της Θήβας όσο και στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου, καθώς μέχρι τώρα οι οποιεσδήποτε προσπάθειες αποκατάστασης δεν έχουν αποδώσει.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και ειδικότερα στην Κοινότητα Πλαταιών αλλά και στις Κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου όπου η χιονόπτωση είναι έντονη. Μάλιστα στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθεί ασθενής στο νοσοκομείο της Θήβας.
Χωρίς ρεύμα αυτή τη στιγμή είναι οι κοινότητες στην περιοχή της Θίσβης: Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια και οι παραλιακοί οικισμοί όπως και η Κοινότητα Αμπελοχωρίου.

Ο δήμος Θηβαίων σε ανακοίνωση του σημειώνει πως «επειδή αναμένεται επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται οι οδηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και να κινούνται με τα οχήματά τους μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος».

Συνεχής ενημέρωση της Αστυνομίας σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα, τις διακοπές κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο και χρήσιμες συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Που χρειάζονται αλυσίδες
Στην Αττική κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στην Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Στο νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι.

Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.

Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

Στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους παρακάτω δρόμους:
-Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου)
-Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας)
-Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Φτέρης)
-Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου
-Από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.
-ΑκράταςΖαρούχλας από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου και άνω.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:
-Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα
-Στην επαρχιακή οδό Κιάτου-Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο, έως την Γκούρα
-Στην επαρχιακή οδό Δάφνης-Καστρακίου-Μποζικά-Τιτάνης από το 1ο ,έως το 13ο χιλιόμετρο
-Στην επαρχιακή οδό Κλένιας-Στεφανίου και Αγιονορίου από το 1ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με τον χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, ενώ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου-Κοσμά-Γερακίου από το 20ο έως το 35ο χιλιόμετρο.
Πάντως, σε όλες τις περιοχές επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Απαγορευτικό απόπλου

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξακολουθούν να δημιουργούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και που φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ. Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Σώοι περισυνελέγησαν και οι τέσσερις Έλληνες, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο, που έμεινε ακυβέρνητο στον Σαρωνικό, 30 μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ. Οι επιβαίνοντες ειχαν αιτηθεί την εγκατάλειψη του σκαφους, λόγω μηχανικής βλάβης.

Πρόγνωση καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε ήδη προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, με συνέπεια ισχυρές βροχές και καταιγίδες να εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης. Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου σε πολλές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς τοπικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Θράκης, της Χαλκιδικής και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -4 έως 8 βαθμούς στην Ήπειρο, από -5 έως 6 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 0 έως 9 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 10 μποφόρ. Αντίθετα στην Κρήτη θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών κυρίως διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, και στα Δωδεκάνησα άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: