8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενας… κουκλοθησαυρός στο Λαογραφικό

Διαβάστε επίσης:

Πόσο αξίζουν 32 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς; Τριάντα δύο χρόνια χαράς, τραγουδιού και παιχνιδιού; Αξίζουν έναν θησαυρό, θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος…

Έναν τέτοιο θησαυρό, αποτελούμενο από 271 κούκλες, βάσεις και 14 σκηνικά -όλα χειροποίητα-, χάρισε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας η κ. Κάκια Χαλήμαγα-Χατζή. Το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, κιβωτός μνήμης και προστασίας της υλικής και άυλης κληρονομιάς, είναι έτοιμο να εγκαινιάσει έναν καινούριο χώρο με τη δωρεά της κ. Χαλήμαγα και να σχεδιάσει καινούριες, αλλά και να προσαρμόσει τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δράσεις, μυώντας μικρά και… μεγάλα παιδιά στον μαγικό κόσμο του εικαστικού κουκλοθέατρου. Χθες κατά την παράδοση-παραλαβή της δωρεάς η κ. Χαλήμαγα μιλώντας στην «Ε» για το πώς ξεκίνησε το ταξίδι αυτό σημείωσε ότι «Ημουν δασκάλα ζωγραφικής στην Πινακοθήκη και μια χρονιά, καθώς δουλεύαμε με τα παιδιά -πριν πολλά χρόνια- σκέφτηκα να κάνουμε μια ενότητα κουκλοθέατρου. Πήραμε λοιπόν την Οδύσσεια, τα παιδιά όλο τον χρόνο ζωγράφιζαν θέματα από την Οδύσσεια και κάναμε και κούκλες, έτσι ανεβάσαμε το πρώτο κουκλοθέατρο με έργα των παιδιών. Το χαρακτήρισα τότε ως εικαστικό κουκλοθέατρο: τα παιδιά παίζουν ζωγραφίζοντας και έπειτα μπαίνουν μέσα στις ζωγραφιές τους και παίζουν και τα ίδια. Στα τριάντα χρόνια της διαδρομής μου μαζεύτηκαν πολλές-πολλές κούκλες. Σκέφτηκα να κάνω ένα παζάρι και τα έσοδα να πάνε σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό, σκέφτηκα να δώσω τις κούκλες στα παιδιά που τις έκαναν, αλλά καμία απ’ αυτές τις λύσεις δεν μου άρεσε. Οι κούκλες είναι ένα σύνολο που δεν πρέπει να μοιραστεί. Επειτα σκέφτηκα ότι αν υπήρχε κάποιος που έδωσε την ψυχή του για να μείνει ζωντανό το παρελθόν της Λάρισας ήταν η Λένα Γουργιώτη. Το Λαογραφικό Μουσείο κρατάει τις μνήμες μας ζωντανές, πιστεύω ακράδαντα δε ότι αυτός ο κουκλοθησαυρός είναι κομμάτι της πόλης, έτσι κατέληξα με μεγάλη σιγουριά ότι το δέον γενέσθαι είναι η σκέψη να τον χαρίσω στο Λαογραφικό Μουσείο. Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, τη διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού και την πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου «ΛΙΜΛ» κ. Εύη Παπαχατζοπούλου για την τιμητική αποδοχή» σημείωσε η κ. Χαλήμαγα. Στεναχωριέστε που αποχωρίζεστε ένα έργο ζωής, ρωτήσαμε την κ. Χαλήμαγα για να μας πει ότι «Ο λόγος που τις αποχωρίζομαι με κάνει να ξεπερνάω τη στεναχώρια μου. Είναι ένας κόσμος που ζωντανεύει μόλις τον πιάσεις στα χέρια σου. Μάλιστα ένα 70 τοις εκατό από τις 200 κούκλες περίπου είναι φτιαγμένο από τα παιδιά». «Θέλω να πω ότι με συγκινεί η Κάκια, μου επιτρέπει να τη λέω Κάκια αφού γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, παρακολουθώ δε το έργο της από τότε που ξεκίνησε» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Είναι ένας θησαυρός η δωρεά της Κάκιας, θησαυρός όχι οικονομικής όσο συναισθηματικής και πολιτισμικής αξίας. Θησαυρός προσφοράς με απτή απόδειξη τη δωρεά αυτή που θα συνεχίσει να γελάει, να τραγουδάει, να χαρίζει χαρά μέσα από το Λαογραφικό μας Μουσείο πλέον.

- Advertisement -

Το εικαστικό κουκλοθέατρο δεν θα το ξέραμε αν δεν ήταν η Κάκια. Οι πρώτες παιδικές παραστάσεις, τα πρώτα παραμύθια που δραματοποιήθηκαν για παιδιά. Είναι ιστορικές οι παραστάσεις της Κάκιας, ανατριχιάζω πραγματικά όταν τις ανακαλώ στη μνήμη μου, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη. Αυτή η πορεία καταλαβαίνετε τι θησαυρός είναι για ένα Λαογραφικό Μουσείο, πόσα εκπαιδευτικά προγράμματα και τι εκθέσεις μπορούν να γίνουν. Ενα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μας». Εν συνεχεία η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού τόνισε ότι «Ευχαριστούμε την κ. Χαλήμαγα για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο έργο του Μουσείου. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι της Λάρισας, ήταν πρωτοπόρος η κ. Κάκια. Είναι πολύ σημαντική η δωρεά γιατί τέτοιο είδος αντικειμένων δεν υπάρχει στο Λαογραφικό Μουσείο, όλο αυτό που χάρισε η κ. Χαλήμαγα αγγίζει το κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα θα γίνουν εκθέματα, θα στηθεί στο μουσείο ειδική ενότητα και θα είναι δίπλα στον χώρο που υλοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα σχεδιαστούν ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες θα συμμετέχει και η κ. Χαλήμαγα. Αμεσα θα εκτεθούν, αφού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα είναι ολοκληρωμένη η έκθεση» τόνισε η κ. Καλοκαιρινού.
πηγή: eleftheria.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: