8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκλογικός νόμος: Ψηφίζεται απόψε: Έντονες αντιπαραθέσεις στη βουλή

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίζει σήμερα Παρασκευή 24/1 η Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο. Η συζήτηση ξεκίνησε με εντάσεις χθες στην Ολομέλεια, με τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Την ίδια, ώρα ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακολουθώντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Απάντησε έτσι και στο σενάριο που κυκλοφορεί περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική.

- Advertisement -

Επίμαχο σημείο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν η διαφορετική αντιμετώπιση ενός κόμματος από τον συνασπισμό κομμάτων για την παροχή μπόνους.

Μπόνους και συνασπισμός κομμάτων

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν αντισυνταγματική την πρόβλεψη που υπάρχει στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την οποία ο συνασπισμός κομμάτων που εκλέγεται στην πρώτη θέση παίρνει το μπόνους μόνο αν ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Αν παραδείγματος χάρη, ένας συνασπισμός δύο κομμάτων συγκεντρώσει ποσοστό 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα, καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Πάντως η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας καθώς τέτοια ρύθμιση ίσχυε με το νόμο Παυλόπουλου του 2008 και ουδέποτε κρίθηκε αντισυνταγματική. Στην πράξη πάντως ήταν ανενεργή και ουσιαστικά λειτουργούσε αποτρεπτικά για τη δημιουργία συνασπισμών κομμάτων προκειμένου να μην χαθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη καταργήθηκε με την ψήφιση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο είναι ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους που θα φτάνει και τις 50 έδρες αν το ποσοστό του πρώτου κόμματος προσεγγίζει το 40%, θα ψηφιστεί μεν από την πλειοψηφία της Βουλής, ωστόσο δεν θα τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές.

Ψηφίζουν ΝΔ και Ελληνική Λύση

Υπέρ του νομοσχεδίου ψηφίζουν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, συνολικά δηλαδή 168 βουλευτές. Για να τεθεί σε εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε μικρότερο κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, διαφωνώντας με την πρόταση Μητσοτάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής. Μάλιστα το ΚΚΕ θέλει και την κατάργηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Με βάση τα παραπάνω τροφοδοτούνται σενάρια πρόωρων εκλογών. Επισήμως από την πλευρά της κυβέρνησης διαψεύδονται.

Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές καθώς δεν θεωρείται πιθανή η αυτοδυναμία (50%+1), ενώ φαντάζει μάλλον ουτοπικός ένας μεγάλος συνασπισμός (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οπότε θα γίνουν οι πρώτες με απλή αναλογική και οι «επαναληπτικές» θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται αύριο στη βουλή

Πάντως από το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιθυμούν η απλή αναλογική να είναι όχημα πίεσης και προς το ΚΙΝΑΛ αλλά και τα άλλα κόμματα της αριστεράς για συνεργασία των «προοδευτικών δυνάμεων».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι «η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει καθώς είναι το εκλογικό σύστημα που μπορεί να ικανοποιήσει στην πράξη τη ανάγκη συνθέσεων και ευρύτερων προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων».

Ο Γεραπετρίτης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ψηφίζει στην αρχή της θητείας της τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

«Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνουμε τον εκλογικό νόμο, γιατί θέλουμε να πάμε σύντομα σε εκλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους έξι μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση, δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα.»

Ο κύριος Γεραπετρίτης μίλησε με ιδιαιτέρως αρνητικό τρόπο για την απλή αναλογική, λέγοντας πως έχει αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. «Είναι θεωρητικό απολίθωμα. Είναι λίγες οι χώρες που το υιοθετούν, αλλά στηρίζονται σε διαφορετικό μοντέλο. Αυτό που ονομάζουμε απεικονιστική εκπροσώπηση στην πράξη αποτελεί σήμερα την εγγύηση αποτυχίας οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος».

Η απλή αναλογική, ο Χίτλερ και η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι η απλή αναλογική δεν είχε μόνο ολέθριες συνέπειες στην εκλογική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστορία και αναφέρθηκε στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης και στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ την οποία απέδωσε και στο σύστημα της απλής αναλογικής, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν τιμούν την αίθουσα, την παράταξή του και την κυβέρνησή τα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης και έκανε λόγο για μέγα ολίσθημα, ζητώντας του να ανακαλέσει.

Η λέξη αθλιότητα ενόχλησε πολύ τον υπουργό επικρατείας που επιτέθηκε στον κ. Τζανακόπουλο, λέγοντάς του πως θα πρέπει να μάθει ότι στη Βουλή υπάρχει ελευθερία λόγου και πρόσθεσε ότι το κόμμα που σήμερα ο κύριος Τζανακόπουλος αποκαλεί άθλιους, ήταν αυτό που έβαλε πλάτη το 2015 προκειμένου να μην καταρρεύσει η χώρα.

«Δεν δίστασε ο υπουργός να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική. Παραδοξολογική ακροδεξιά ρητορία χρησιμοποιεί ο κ. Γεραπετρίτης για την υπεράσπιση της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού του».

Όσον αφορά δε για την σύνδεση απλής αναλογικής και Χίτλερ, εξήγησε ότι αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο και όχι τις ευθύνες που ανέδειξαν τον ναζισμό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πολωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακραίους χαρακτηρισμούς, αντιφάσκει με την επιχειρηματολογία περί συνεργασιών που απαιτεί η απλή αναλογική.

Το μπόνους των 50 εδρών 

Το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο, που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, έδωσε την αφορμή στο Θανάση Παφίλη από την πλευρά του ΚΚΕ να μιλήσει για αστική δικτατορία. Την φράση δεν άφησε να πέσει κάτω ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Θ. Παφίλης: Εσείς που υποτίθεται υποστηρίζετε την Δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι αυτή. Το μπόνους 50 εδρών είναι ληστεία. Το να λέτε κ. Γεραπετρίτη ότι η Βαϊμάρη έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική τον Χίτλερ είναι ανιστόρητο.
Γ. Γεραπετρίτης: Η αναφορά μου έγινε για το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Η απλή αναλογική λειτούργησε σε πλαίσιο ενίσχυσης κομμάτων που έπνεαν τα λοίσθια.
Κ. Τασούλας : Η αστική δικτατορία κ. Παφίλη σας δίνει το λόγο.
Θ. Παφίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο για να γίνονται απεργίες, με το 50+1. Εσείς κυβερνάτε με 39% και ο εργάτης να θέλει το 50+1 για μια απεργία. Πώς λέγεται αυτό, αν δεν λέγεται δικτατορία;
Νωρίτερα το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αλλά και η εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα σε συνασπισμό κομμάτων να το πάρουν, οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Δείτε live τη συζήτηση στη βουλή:

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: