8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δυναμικό παρών του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς στην Agrotika

Διαβάστε επίσης:

Στο συλλαλητήριο της 1ης Φεβρουαρίου στην Agrotika, που διοργάνωνε η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς έδωσε δυναμικό παρών με εκατό άτομα. Επίσης, συμμετείχαν αγρότες του Συλλόγου Νοτίου Πηλίου, του Πουρίου και του Αλμυρού.

- Advertisement -

Με το τέλος του συλλαλητηρίου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Γεωργαδάκης Θεόδωρος, μίλησε για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, στους αγρότες της Ζαγοράς , που και φέτος λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Η επίθεση της κυβέρνησης προς τους αγρότες της Μαγνησίας και συνολικά της χώρας οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Όσον αφορά τους αγρότες του Πηλίου, τα προβλήματα είναι περισσότερα, καθώς η μορφολογία του εδάφους, δυσχεραίνει τον τρόπο καλλιέργειας με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ο κλήρος των αγροτών του Πηλίου ανέρχεται κατά μέσο όρο στα δεκαπέντε στρέμματα, κι έτσι καθίσταται αδύνατη η πληρωμή των εισφορών που ζητάει το κράτος όπως και η ίδια η επιβίωση.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες της Ζαγοράς καταβάλουν εισφορές ΕΦΚΑ για την υγεία και την συνταξιοδότησή τους, η υγεία αυτή είναι ανύπαρκτη, με το Κέντρο Υγείας της Ζαγοράς να βρίσκεται υπό κατάρρευση και να έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Το οδικό δίκτυο είναι άθλιο, παντού τρύπες και χαντάκια και η αγροτική οδοποιία είναι επίσης εγκαταλελειμμένη. Όλα αυτά διώχνουν τους νέους από τον τόπο τους και προκαλούν την εξαθλίωση της αγροτιάς του Πηλίου. Γι’ αυτό και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα του το επόμενο διάστημα και με άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Τα αιτήματα:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο καύσιμο και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.
Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ από τη χαλαζόπτωση και συμψηφισμός των χρεών.
Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νεά ΚΑΠ.
Να επισκευαστεί και να στελεχωθεί με γιατρούς το Κέντρο Υγείας της Ζαγοράς.
Να επισκευαστεί το οδικό δίκτυο και η εσωτερική αγροτική οδοποιία.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: