8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δικηγόρος Ασάνζ: Η Ελλάδα να του δώσει άσυλο

Διαβάστε επίσης:

Προτροπή στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να παράσχει άσυλο στον ιδρυτή των WikiLeaks,Τζούλιαν Ασάνζ, απηύθυνε ο δικηγόρος του ενώ ο ίδιος ζήτησε από τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κριθεί το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ, με τη βρετανική δικαιοσύνη να αποφασίζει αν θα εκδώσει τον ιδρυτή των WikiLeaks στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει πολυετή ποινή φυλάκισης.

- Advertisement -

Ο δικηγόρος του Αυστραλού δημοσιογράφου, αυτές τις ημέρες, βρίσκεται στην Ελλάδα και παραχώρησε συνέντευξη στο «lifo.gr», στο περιθώριο εκδήλωσης στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

«Καλώ τον ελληνικό λαό, τους δημοσιογράφους και τους πολίτες να δράσουν υπεύθυνα. Τους ζητώ να ξεσηκωθούν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος υπεράσπισης Χουάν Μπράνκο.

Και πρόσθεσε: «Για τίποτα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Ασάνζ. Ίδιες ακριβώς αποκαλύψεις έχουν κάνει δημοσιογράφοι μεγάλων μέσων, όπως οι New York Times και η El País». «Αν ο Ασάνζ είναι στη φυλακή, το ίδιο θα έπρεπε να συνέβαινε και για εκατοντάδες δημοσιογράφους που έγραψαν για τις ίδιες υποθέσεις».

Κουστουρίτσα: Ο Ασάνζ πεθαίνει και εμείς βομβαρδιζόμαστε με άχρηστες ειδήσεις

«Είναι παράλογο να κρατείται έγκλειστος μόνο αυτός» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, ενώ δεν παρέλειψε να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει άσυλο στον 48χρονο Αυστραλό.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να δώσει άσυλο στον Ασάνζ. Είναι όμως, διατεθειμένη να σωθεί η ζωή αυτού του ανθρώπου; Είναι δική μας ευθύνη, αν η κυβέρνησή σας δεν κάνει το ηθικό της καθήκον» έσπευσε να συμπληρώσει.
Υπενθύμισε δε, ότι «τα WikiLeaks στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ντοκουμέντα για τη σχέση των αμερικανικών υπηρεσιών και αρχών με όσα συνέβησαν στη χώρα σας, με πιο πρόσφατες τις αποκαλύψεις για τις διαβουλεύσεις της τρόικας και των ευρωπαϊκών Θεσμών».

«Αυτές οι αποκαλύψεις είχαν μεγάλο κόστος κι υψηλό ρίσκο για τον Ασάνζ, προκειμένου να καταλάβει η κοινή γνώμη πώς χειραγωγείται και πώς λήφθηκαν αποφάσεις στο όνομα του ελληνικού λαού. Σήμερα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει θέση» κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη για την έκδοση του Αυστραλού στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου.

«Μείνε δυνατός»: Διαδηλωτές εμψυχώνουν τον Ασάνζ καθώς φεύγει από το δικαστήριο –
Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος αρχικά κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, είχε βρει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από το 2012 έως το 2019.

Τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισήλθε στην πρεσβεία και συνέλαβε τον Αυστραλό δημοσιογράφο.

Στον απόηχο αυτών, οι ΗΠΑ υπέβαλαν αίτημα για την έκδοση του Άσανζ στην Ουάσιγκτον, όπου κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων κυβερνητικών δεδομένων σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: