8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Για τα πνευματικά δικαιώματα ενημερώθηκαν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας

Διαβάστε επίσης:

Πάνω σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων ενημερώθηκαν την Τρίτη (21-1-2020) δεκάδες εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε σχετική εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Σοφίας Κανταράκη.

- Advertisement -

Όπως δήλωσε η κ. Κανταράκη, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πάνω στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και εκ του λόγου αυτού υπήρξαν περιστατικά σε σχολεία της Μαγνησίας που ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις και χρησιμοποίησαν τραγούδια, να δεχτούν την όχληση ερμηνευτή, γιατί δεν ενημερώθηκε για τη χρήση τραγουδιού του ή γιατί έγινε μία διασκευή χωρίς να ενημερωθεί. Επιπλέον δουλειές εκπαιδευτικών και μαθητών του νομού έχουν «κλαπεί» από άλλα σχολεία, καθώς πλέον η χρήση του ίντερνετ είναι ευρεία και κανείς δεν ξέρει που ταξιδεύει το έργο που έχει υλοποιήσει.

Στην εκδήλωση, όπως επεσήμανε η κ. Κανταράκια, αναλύθηκαν στους εκπαιδευτικούς, που υλοποιούν δραστηριότητες οι έννοιες των πνευματικών δικαιωμάτων, η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι προϋποθέσεις για να χρησιμοποιήσουν ένα έργο που ανήκει σε άλλο δημιουργό και όλα τα συναφή.

Στην ενημερωτική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας, που έγινε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε το παρών και η γνωστή ερμηνεύτρια κ. Αναστασία Μουτσάτσου, ως μέλος του φορέα συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων τραγουδιστών «Ερατώ». Όπως εξήγησε, πνευματικά δικαιώματα έχουν εκτός από τα τραγούδια, τα θεατρικά έργα, οι ταινίες, τα βιβλία κ.α.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η ίδια είπε ότι, εκτός από τους εκπαιδευτικούς θα βοηθήσει και στην εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών, με την έννοια ότι ως πολίτες συνειδητοποιημένοι αύριο, θα ξέρουν ότι δεν μπορούν να κλέβουν τον κόπο κάποιου άλλου. Η κ. Μουτσάτσου συμπλήρωσε πως οι νέοι, γνωρίζοντας πολύ καλά τη χρήση του υπολογιστή μπορούν αυτή τη στιγμή να αγοράσουν ένα τραγούδι με μόλις 0,99 ευρώ κι ένα ολόκληρο δίσκο με 10 τραγούδια με 9,99ευρώ από το διαδίκτυο, καταβάλλοντας έτσι ένα ποσό για τη δουλειά που κρύβεται πίσω από ένα δημιούργημα και όχι «κλέβοντάς» το.
πηγή:volos.ert.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: