8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Σουλτάνος «θάβει» τον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τούρκοι αξιωματούχοι δίνουν απαντήσεις στο παράδοξο φαινόμενο η Τουρκία να μην έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού, τη στιγμή που ο πλανήτης πλήττεται από την επιδημία.

Όπως αναφέρει το skai.gr, καθημερινά πληθαίνουν τα ερωτήματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το πώς μπορεί να υπάρχουν κρούσματα σε 5 από τις 8 γειτονικές χώρες της Τουρκίας και ειδικότερα μία μεγάλη επιδημία στο Ιράν αλλά κανείς Τούρκος να μην έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Αν υπολογίσει κανείς τις στενές εμπορικές σχέσεις με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ και τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Τουρκίας που δέχονται εκατομμύρια ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο πιεστικά.

- Advertisement -

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρεντίν Κοτζά απάντησε τη Δευτέρα (9/3) ότι η Τουρκία δεν κρύβει κρούσματα κορωνοϊού από τις αρχές καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο όταν την κατάσταση ελέγχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Φαχρεντίν Κοτζά μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι στην Τουρκία αλλά όλοι ήταν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Η Τουρκία επιμένει ότι τα μέτρα απολύμανσης και παρακολούθησης στα αεροδρόμια, το κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν, οι απαγορεύσεις πτήσεων και ο κατ’ οίκον περιορισμός όσων επιστρέφουν από πληττόμενες χώρες του εξωτερικού βοήθησαν να μην υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να φτάσει και σε τουρκικό έδαφος.

Μία επιδημία κορωνοϊού στην Τουρκία θα σημάνει επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση και νέες υποτίμησης της τουρκικής λίρας την στιγμή που οι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στα όρια τους με την υψηλή ανεργία και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Παράλληλα, η είδηση που μεταδίδεται από τοπικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ προκαλεί απορία. Μία 86χρονη γυναίκα που ταξίδεψε από την Τουρκία στο Μέριλαντ βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και δεν είχε έρθει σε επαφή με κανένα από τα κρούσματα σε αμερικανικό έδαφος. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν αυτή είναι και η πρώτη περίπτωση κρούσματος που συνδέεται απευθείας με την Τουρκία. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από τις τουρκικές αρχές για το περιστατικό.

Επιπλέον και η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τις πτήσεις από την Τουρκία αν και δεν υπάρχει επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: