8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γαλλικό σκάφος νότια της Κρήτης για έρευνες: Αναμονή για τουρκική αντίδραση

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: @isabelledumont/Φωτό αρχείου

Σε τεστ των τουρκικών αντανακλαστικών στην περιοχή νότια της Κρήτης αναμένεται να μετατραπούν οι προγραμματισμένες θαλάσσιες έρευνες που θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο στα νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, από την Αθήνα έχει αδειοδοτηθεί ωκεανογραφικό γαλλικό σκάφος, το οποίο θα διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες από το Ιόνιο μέχρι τα νότια και εν συνεχεία στα ανατολικά της Κρήτης από τις αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου. Πέρυσι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019, ανάλογες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί από το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourqoi-pas», οι οποίες ουδέποτε ολοκληρώθηκαν λόγω της παρενόχλησης που δέχθηκαν στην περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελλόριζου από τουρκικές φρεγάτες και αεροσκάφη.

- Advertisement -

Φέτος, το ωκεανογραφικό θα πλεύσει σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρηθεί.

Στην Αθήνα, πάντως, παραμένει ως πλέον πιθανό σενάριο εκείνο της διεκδίκησης αλιευτικών δικαιωμάτων στη ζώνη που έχει οριοθετηθεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ανάμεσα στο Καστελλόριζο και στα νότια της Κρήτης. Οι έρευνες του γαλλικού ωκεανογραφικού θα πραγματοποιηθούν εντός αυτής περιοχής.

Η γαλλική παρουσία, πάντως, ήταν έντονη και κατά το προηγούμενο διήμερο, αυτή τη φορά με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο και έπλευσε, συνοδευόμενο μεταξύ άλλων από τη φρεγάτα «Ψαρά», στα νότια της Κρήτης. Εκεί, τα Ραφάλ που βρίσκονται επί του «Σαρλ ντε Γκωλ» πραγματοποίησαν ασκήσεις με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), με σκοπό την εκτέλεση πολλών σεναρίων. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία φέτος θα συμμετάσχει στον «Ηνίοχο 2020», άσκηση η οποία εξελίσσεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: