8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Βράζουν” καφέ – μπαρ για τον αντικαπνιστικό νόμο

Διαβάστε επίσης:

Την δυσαρέσκεια για τις ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στον αντικαπνιστικό νόμο γύρω από τους εξωτερικούς χώρους, την ώρα που ελεγκτικοί μηχανισμοί εντατικοποιούν τους ελέγχους για την καταγραφή παραβάσεων και τον προβληματισμό τους για το θολό τοπίο γύρω από τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, εξέφρασαν ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και εστίασης του ν. Λάρισας

Στη συνέλευση, που διεξήχθη στο Επιμελητήριο Λάρισας, διοίκηση και μέλη του τοπικού συνδέσμου προέβησαν σε εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο γύρω από τα δύο “καυτά” θέματα που άπτονται της επιχειρηματικής τους δράσης, χωρίς ωστόσο να κρύψουν την ανησυχία τους για αναπόφευκτες απολύσεις και λουκέτα σε μικρά καφέ και μπαρ.

- Advertisement -

Πρωτίστως κοινή ήταν η θέση τους πως ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμόζεται καθολικά. Ομοίως γενικευμένη και η διαπίστωσή τους πως οι τζίροι των καταστημάτων τους είναι σημαντικά πεσμένοι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Οι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου αρκεί βέβαια αυτός να εφαρμόζεται με …λογική, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Κοινή συνισταμένη των ενστάσεών τους , ήταν πως τρείς μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου παραμένουν οι ασάφειες και η έλλειψη επαρκών διευκρινίσεων για τους εξωτερικούς χώρους, τους οποίους δημιούργησαν προς χρήση των καπνιστών. Τα μέλη του σωματείου που αντιπροσωπεύει δεκάδες επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης στην Λάρισα συμφώνησαν πως ο νόμος χρειάζεται τροποποιήσεις, πρότειναν για μια ακόμη φορά το διαχωρισμό των καταστημάτων τους και την θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων, σε μαγαζιά μη καπνιστών. ” Είναι αδόκιμο επισημάνθηκε στη συνέλευση να μιλάμε για ολική απαγόρευση καπνίσματος σε κέντρα διασκέδασης. Ο καπνιστής θέλει το χρόνο του. Δεν μπορεί να βάλει ψαλίδι στη συνήθειά τους. Επιπλέον, για τα καφέ θα έπρεπε να γίνει δεκτός ο πλήρης διαχωρισμός χώρων καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ μια άλλη λύση που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι το να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στις επιχειρήσεις».

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Για τα πνευματικά δικαιώματα συμφώνησαν πως η μουσική δεν είναι δωρεάν αγαθό και πως οι καλλιτέχνες πρέπει να αμείβονται για το πνευματικό τους έργο. Ωστόσο χρόνια τώρα όπως ελέχθη το τοπίο γύρω από για το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων είναι θολό με την Πολιτεία να αδυνατεί να βρει τη “χρυσή τομή”. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις εταιρίες που για λογαριασμό των καλλιτεχνών τους εισπράττουν δικαιώματα και όλοι ζητάνε χρήματα από όλους μας. Αυτό που θέλουμε είναι μια ουσιαστική και ηιώσιμη λύση, η σύσταση ενός ενιαίου φορέα, ώστε να καταβάλουμε μία συνδρομή για ό,τι, μας αναλογεί.

ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Τέλος, στα μέλη του σωματείου έγινε ενημέρωση από τη διοίκηση για συνεργασία με εταιρία ανακύκλωσης καταλοίπων καφέ. Δείχνοντας την περιβαλλοντική ευαισθησία τους και θέλοντας να μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα της πόλης, τα μέλη του σωματείου θα συνεργαστούν με την τοπική επιχειρηματική ομάδα PNS GROUP για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ανακύκλωσης, ώστε τα απόβλητα του χρησιμοποιημένου καφέ (κατακάθι), να επεξεργαστούν, να τυποποιηθούν και να θα διατεθούν ως λίπασμα για την αγροτική παραγωγή. Να σημειωθεί επίσης πως η εκδήλωση της κοπής πίτας, που ήταν προγραμματισμένη για χθες αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
πηγή: eleftheria.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: