8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βορίδης: Εμπαίζουν και εξαπατούν τους ελαιοπαραγωγούς Τσίπρας και Αραχωβίτης

Διαβάστε επίσης:

Απόλυτα εκτεθειμένοι στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων ελαιοπαραγωγών της χώρας εμφανίζονται τόσο ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις για το τι πράττει η παρούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο νυν αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών η οποία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.

- Advertisement -

Όλα ξεκίνησαν στη Σπάρτη, όπου είχε μεταβεί, τη Δευτέρα, για περιοδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν σε ομιλία ενώπιον στελεχών του κόμματός του υποστήριξε ότι όχι μόνο γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας αλλά, ως πρωθυπουργός, είχε δώσει εντολή στον τότε υπουργό Στ. Αραχωβίτη να επικοινωνήσει με τον ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν για να του ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς όφελος των πληττόμενων αγροτών.

«Του είχε στείλει λοιπόν ένα αίτημα έκτακτης ενίσχυσης και μια αιτιολογημένη έκθεση και δημιούργησε θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και δεσμεύθηκε ο Χόγκαν για μια ενίσχυση το 2019, 60 εκατομμυρίων. Και 50 εκατομμύρια που είχαμε διασφαλίσει από το de minimis, θα είχαμε τη δυνατότητα μέσα στο ’19 να δοθούν 110 εκατομμύρια ως ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς» είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας. Και στη συνέχεια τα έβαλε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι «δεν ακολούθησε αυτό τον βηματισμό» για να προσθέσει με βλέμμα που πρόδισε… απόγνωση: «Τουλάχιστον στα κεκτημένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια».

Βέβαια όπως προκύπτει από την επιστολή – απάντηση του κ. Χόγκαν σε αυτή που του είχε αποστείλει ο κ. Αραχωβίτης, ο ευρωπαίος επίτροπος δεν δεσμεύθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο για χορήγηση 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Χόγκαν αρκέστηκε σε μια γενικόλογη συμβουλευτική αναφέροντας ότι «στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην αγορά για τους ελαιοπαραγωγούς». Παράλληλα δε συνέστησε στη χώρα μας να χρησιμοποιήσει «εθνικά κονδύλια για την άμβλυνση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί». Τα οποία στη συνέχεια απαρίθμησε και όπου ενέταξε τόσο τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (γνωστότερες ως de minimis), όσο και τις ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα για να συμπληρώσει ότι «ενίσχυση μπορεί επίσης να χορηγηθεί βάσει των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων». Υπενθύμισε δε ότι «στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη υπέρ του τομέα του ελαιολάδου». Ούτε σε ένα σημείο της τρισέλιδης απαντητικής επιστολής του ο κ. Χόγκαν δεν υπονόησε, έστω, ότι διαθέτει από ευρωπαϊκά κονδύλια το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ που ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας!

Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι η απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου έφτασε στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου 2019 όταν πλέον ο κ. Αραχωβίτης είχε αποχωρήσει και τη θέση του είχε καταλάβει ο κ. Βορίδης. Και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο τέως πρωθυπουργός εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με τα λεγόμενά του στην Σπάρτη, αφού η απάντηση Χόγκαν δεν είχε καμία σχέση με τα όσα υποστήριξε! Και ενώ το θέμα λαμβάνει διαστάσεις αφού ο κ. Βορίδης αποκάλυψε την επιστολή Χόγκαν και στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Αραχωβίτης επανήλθε το μεσημέρι της Τρίτης, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με ένα ακόμη ψέμα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε συνέχισε να επιμένει ότι καλώς είχε πράξει όταν βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επικαλούμενος τη συνάντησή του με τον κ. Χόγκαν στις 17 Ιουνίου όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό, υποστήριξε ότι ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ «δεσμεύτηκε να εξετάσει ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ». Μόνο που κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από την απαντητική επιστολή Χόγκαν αλλά ούτε από το δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί με αφορμή τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Ο μεν κ. Χόγκαν είχε αναφέρει σχετικά ότι «κατά τη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη στις 17 Ιουνίου 2019, αμακοίνωσα ότι θα παρουσιάσω μια σύνοψη των διαφόρων δυνατοτήτων που υπάρχουν βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στήριξη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών». Και στη συνέχεια ανέλυσε αυτά που ήδη έχουν προαναφερθεί. Σε κανένα απολύτως σημείο της επιστολής του ο κ. Χόγκαν δεν αναφέρεται σε δέσμευσή του για 60 εκατομμύρια ευρώ!

Στο δε δελτίο Τύπου του υπουργείου απλώς αναφέρεται ότι «ο Επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)». Ούτε δηλαδή από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση προέκυπτε ότι είχε «κλειδώσει» η χορήγηση 60 εκατομμυρίων ευρώ! Γινόταν δε σαφές ότι ο κ. Χόγκαν «δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει» κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι δεν δεσμεύτηκε να δώσει θετική απάντηση στο ελληνικό αίτημα!

Η εξιστόρηση όλων των παραπάνω αποκαλύπτει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι ο κ. Αραχωβίτης προσπάθησε να αποκρύψει τι πραγματικά είχε συμβεί. Όσο για τον κ. Τσίπρα γίνεται σαφές πως είτε δεν γνώριζε (οπότε το θέμα που δημιουργείται αφορά την πολιτική σχέση του με τον κ. Αραχωβίτη), είτε γνώριζε και συμμετείχε στην προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων. Όποια από τις δύο… λύσεις κι αν επιλεγεί είναι σαφές ότι χρησιμοποιώντας ψέματα που «διπλώνουν» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δεινή πραγματικότητα που μόνα τους δημιούργησαν στο όνομα του εντυπωσιασμού!

Το δελτίο Τύπου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Σε απάντηση των ισχυρισμών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη ότι δήθεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν από την ΕΕ και τον τότε ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να αποδοθούν στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που αντηλλάγησαν με τον κ. Χόγκαν.

Από αυτές προκύπτει ότι ο κ. Χόγκαν, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αραχωβίτη στις 17 Ιουνίου του 2019, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει «μία σύνοψη των διαφόρων δυνατοτήτων που υπάρχουν βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στήριξη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών υπό την μορφή μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» και ουδόλως υπό τη μορφή μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Ως εκ τούτου και με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν αβίαστα δύο βασικά συμπεράσματα:

Ο κ. Τσίπρας, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφισή τους.

Ο κ. Αραχωβίτης, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι επί υπουργίας του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφισή τους.

Είναι ντροπή να συνεχίζουν να λένε ψέματα και να εξαπατούν τον αγροτικό κόσμο, παίζοντας με την αγωνία του.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: