8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βελτιώνεται η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ

Διαβάστε επίσης:

asanz-tomanifesto.gr

Δεν βρίσκεται πια στην απομόνωση ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο συνάδελφος και εκπρόσωπός του Κρίστιν Χράφνσον.

Ο 48χρονος Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο, μάχεται κατά του αιτήματος έκδοσής του από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Εάν καταδικαστεί μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.

- Advertisement -

Οι υποστηρικτές του έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του αφού ο ίδιος εμφανίστηκε σε σύγχυση κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας τον Οκτώβριο, πασχίζοντας να θυμηθεί την ηλικία του και υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να σκεφθεί λογικά.

«Τον είδα πριν από περίπου 10 ημέρες. Έχει βελτιωθεί χάρη στις πιέσεις της νομικής του ομάδας, της κοινής γνώμης και, παραδόξως, άλλων κρατουμένων στη φυλακή Μπέλμαρς για να τον βγάλουν από την απομόνωση», δήλωσε ο Χράφνσον σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση του Ασάνζ που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα στις αρχές του 2010 όταν ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι το 2007 που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αργότερα, ο ιστότοπος προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον, δημοσιοποιώντας απόρρητα έγγραφα και τηλεγραφήματα από πρεσβείες.

Ο Ασάνζ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι τα νομικά του δεινά έχουν πολιτικά κίνητρα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως πρωτεργάτη της ελευθερίας του λόγου που διώκεται επειδή αποκάλυψε την κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο, οι επικριτές του τον παρουσιάζουν ως μια επικίνδυνη προσωπικότητα, συνωμότη των ρωσικών προσπαθειών για υπονόμευση της Δύσης.

Ο πατέρας του Τζον Σίπτον δήλωσε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός του Ασάνζ έχει προκαλέσει βλάβες στην υγεία του. «Το αδιάκοπο άγχος που βιώνει ο Τζούλιαν εδώ και 10 χρόνια έχει πραγματικά επιβλαβείς επιπτώσεις», δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του BBC. «Φαντάζομαι ότι θα ανησυχεί πραγματικά διότι το να σταλεί στις ΗΠΑ είναι θανατική καταδίκη».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: