8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βαρλαάμ: Η Μονή των Μετεώρων που ανέδειξε Αρχιεπίσκοπο και Αρχιερείς

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορική Μονή Βαρλαάμ φημίζεται εκτός από την πνευματικότητά της για την ανάδειξη σπουδαίων Εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον περασμένο αιώνα ανέδειξε πλειάδα Αρχιερέων, ένας δε εκ των οποίων αναρριχήθηκε στο θρόνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

- Advertisement -

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο οποίος, για όσους δεν το γνωρίζουν, υπήρξε αδελφός της Μονής, εγγεγραμμένος στα Μοναχολόγιά της στις αρχές της δεκαετίας του ΄60!!!… Από εκεί αναχώρησε με άλλα μέλη της αδελφότητας της «Χρυσοπηγής», τα οποία επίσης αναδείχθηκαν ως Αρχιερείς, όπως ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, ο πρώην Κίτρους Αγαθόνικος και ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Μαζί τους εγκαταβιούσε από τότε στη Μονή ο σημερινός της Ηγούμενος, πεφωτισμένος γέροντας Ισίδωρος Τσιατάς, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει στην «ανήδονο ηδονή» κατά τον Όσιο Ιωάννη τον Σιναϊτη, της Μοναχικής και Μοναστικής ζωής.

Αδελφός της Μονής Βαρλαάμ υπήρξε ακόμη ο Μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος, ο οποίος συχνά πυκνά επιστρέφει στη Μονή της μετανοίας του του λειτουργώντας επί του Θυσιαστηρίου αυτής. Ακόμη δε μια εκ των σπουδαιοτέρων εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων της Ορθοδοξίας ο Μακαριστός Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, γέροντας Αιμιλιανός, στη Μονή Βαρλαάμ εκάρη Μοναχός και ενεγράφη στα Μοναχολόγιά της.

Τα πορτρέτα όλων των Αρχιερέων που διετέλεσαν αδελφοί της Μονής κοσμούν τους τοίχους αυτής, όπως και Αρχιερέων της των Τρικκαίων και της των Σταγών Εκκλησίας, του νυν Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου, του πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου, των Μακαριστών Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου, Τρίκκης και Σταγών Στεφάνου, Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ και Ρεντίνης Σεραφείμ (επίσης αδελφός της Μονής).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στη Μονή Βαρλαάμ εγκαταβιεί σήμερα ισχυρά ανδρώα αδελφότητα, υπό την πνευματική καθοδήγηση του γέροντος Ισιδώρου. Ποιεί σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο και δια τούτο έχει καταστεί φάρος της Ορθοδοξίας παγκοσμίως.

Στο σκευοφυλάκιό της δε, ένα από τα πλέον σύγχρονα και καλά ενημερωμένα του Ορθοδόξου κόσμου φυλάσσονται θησαυροί και κειμήλια σπουδαίας ιστορικής αξίας.
πηγή: trikalavoice.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: