8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βαρβιτσιώτης : Ή θα πάμε προς μια μεγαλύτερη Ευρώπη ή προς μια που κοιτάζει φοβικά το μέλλον της (vid)

Διαβάστε επίσης:

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε τη Δευτέρα 17/2 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με θέμα την προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα παραβρεθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν αναλυτικά για την κατάρτιση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, εκκινώντας από την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

- Advertisement -

Η ελληνική πλευρά, μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βαρβιτσιώτη, αν και αναγνώρισε βελτιώσεις σε σχέση με το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας- ιδίως ως προς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που προικοδοτήθηκε με πρόσθετα δημοσιονομικά μέσα-, εντούτοις εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της, γιατί εξακολουθεί να προβλέπεται χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για δύο ιστορικές πολιτικές της Ένωσης και, συγκεκριμένα, την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

“Οι προτεινόμενες μειώσεις δεν μας ικανοποιούν”, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι χώρες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ορθοποδήσουν χωρίς επαρκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πρόκειται για “παράδοξο, που δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι, παρά τη σημερινή διαφαινόμενη αισιοδοξία, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν για την Ελλάδα η διατήρηση των δημοσιονομικών διορθώσεων, η εφαρμογή των ρυθμίσεων περί μέγιστων κατανομών από τα διαρθρωτικά ταμεία (capping-reverse safety net) και για τις χώρες που υπέστησαν δραματική μείωση του ΑΕΠ τους, καθώς και η αυτόματη αποδέσμευση πόρων βάσει του κανόνα ν+2 (και όχι ν+3).

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός κάλεσε τους εταίρους του να δουλέψουν από κοινού, για να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες ως προς το ύψος και τον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέληξε επισημαίνοντας ότι “σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές, αλλά μόνο δύο κατευθύνσεις:προς μια μεγαλύτερη Ευρώπη ή προς μια Ευρώπη, που κοιτάζει φοβικά και λογιστικά το μέλλον της”.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: